Dne 13. dubna se konalo jednání Podnikového výboru OSŽ při ČD Cargo, a.s., v čele s předsedou Radkem Nekolou, který jednání řídil.

První informace se týkala nadcházející schůzky, která proběhne 17. dubna se zástupci SOKV a také s kolegy z Českých drah, na které budou  prezentovány možnosti změn v koncepci odměňování v oblasti opravárenství. „Cílem změn je vytvoření konkurence schopného modelu odměňování zaměstnanců v opravárenství. Musíme dosáhnout změny, obor oprav kolejových vozidel se výrazně  mění bez kvalifikovaných opravářů se zkrátka železnice neobejde, je třeba s tím rychle něco dělat,“ uvedl své vystoupení Radek Nekola. 

Dalším bodem jednání byla informace z jednání dozorčí rady, nákladní doprava se pomalu rozjíždí, bude ale velmi záležet na výkonnosti české ekonomiky. Dalším významným faktorem udržitelného ekonomického růstu ČDC bude vývoj inflace a cen energií a a surovin. Další jednání dozorčí rady je naplánováno na příští týden.

Aktuální tématem u společnosti ČD Cargo je první změna podnikové kolektivní smlouvy v oblasti úprav hodnot stravenek a stravného. OSŽ společně s Federací strojvůdců zaslalo zaměstnavateli dopis a na jeho základě proběhlo jednání 6. dubna. Jednání nebylo jednoduché,  každá taková úprava má vliv do celkových nákladů společnosti. Nicméně se podařilo vyjednat navýšení, k němuž dojde od 1. května letošního roku.

Poté se diskutovalo o finančních prostředcích čerpaných ze sociálního fondu. Příspěvky na rekreace a dětské letní tábory byly vyčerpány již koncem března. Zaměstnavatel na základě dohody s odborovými organizacemi navýšil částku k čerpání příspěvku na rekreaci, o kterou se bude moci žádat od 1. května.

V další části jednání se připojila personální ředitelka Mgr. Aneta Miklášová a vedoucí oddělení personálního managamentu Ing. Josef Kreische.

Mezi novinkami, které se týkaly stravování a sociálního fondu, informovala personální ředitelka také o změnách práce „z domu“ neboli tzv. home office. V této oblasti jde o docela ožehavé téma, protože provoz vs. kancelářská práce je v této oblasti nesrovnatelná. Časová práce na home office se hůře prokazuje a dochází ke zbytečným svárům na jednotlivých pracovištích. Nicméně zákoník práce tuto alternativu umožňuje a je na každém řediteli provozní jednotky, jak s této problematice postaví.

Vedoucí oddělení personálního managamentu Ing. Josef Kreische přinesl na jednání velmi pozitivní informace ohledně probíhajících náborových akcí. Rozběhlo se vysílání reklamního spotu na rádiu Kiss. Dále je funkční stránka na Facebooku, kde je možné najít aktuální informace a akce společnosti ČD Cargo. V budoucnu se chystají dva workshopy se zaměstnanci ohledně proniknutí do života u společnosti. Na akci Cargovák bude i personální stánek, který bude zaměřen na oslovení potencionálních uchazečů o zaměstnání zábavnou formou.

Na jednání přijal pozvání také člen představenstva odpovědného za komunikaci se zákazníky a posilování tržního podílu doma i v zahraničí ve společnosti ČD Cargo Zbyzcek Waclawik, kde působí od června minulého roku. Zbyszek Waclawik stál u vzniku dnešní polské dceřiné společnosti ČD Cargo Poland. Cílem trhu je, aby většina vozby v evropských zemí byla realizována přes dceřiné společnosti, které jsou zastoupeny v několika zemích. Aktuálně se zaměřuje obchodní oddělení na Balkán. Zbyzcek Waclawik odpovídal víceméně na dotazy předsedů základních organizací. Ty nejvíce zajímalo, jak se vyvíjí ekonomická situace ve společnosti navázaná na podepsané obchodní smlouvy se zákazníky. Velký úbytek vozby dřeva nesouvisí se zdražováním, ke kterému začátkem roku došlo, ale tím, že stavební společnosti mají plné sklady, neboť stavebnictví je momentálně v útlumu. Také se snažil zodpovědět dotazy týkající se konkrétních dep a jejich provozu.

Přiblížil, jak funguje veřejný terminál v Mošnově, kde 80 % zakázek  vozí ČD Cargo, nicméně terminál je zastoupen čtyřmi akcionáři a těm není možné diktovat, jakého si mají zvolit dopravce. Terminál má časem sloužit výhradně jako kontejnerový.

V Nymburku se chystají také provozní změny a výstavba terminálu, kde ČD Cargo vytvořilo společný projekt na výstavbu budoucího terminálu. Je to projekt, který zapadá do celkové koncepce našich aktivit. Projekt počítá s tím, že veškeré vozby by zajišťovala společnost ČD Cargo.

V druhé polovině jednání došlo na losování rozdělení do skupin ohledně pořádaného desátého ročníku fotbalového turnaje, který proběhne v květnu. Také se probíraly organizační detaily.

Závěrem pak předseda Radek Nekola informoval přítomné o jednání představenstva OSŽ (poznámka redakce: bližší informace najdete na stránkách OSŽ a později i v tištěné podobě ve čtrnáctideníku Obzor).

 

Text a foto: Daniela Houdková

 

  

 

Právě přítomno: 273 hostů a žádný gestor