Úzkokolejná trať Jindřichův Hradec - Kamenice nad Lipou - Obrataň byla zprovozněna 23. prosince 1906. Trať začíná v km mínus -0,058 v žst. Jindřichův Hradec (malé nádraží) a končí zarážedlem v dopravně D3 Obrataň (km 45,562); v kolejovém rozvětvení dopravny navazuje podvalníkovou jámou na normálně rozchodnou trať SŽ žst. Obrataň (DOZ Pelhřimov). Na trati je devět (!) dopraven D3 a trvale nařízená ohlašovací povinnost je pouze v dopravně D3 Horní Skrýchov směr J. Hradec a v dopravně D3 Obrataň v obou směrech.

Na trati trvá tedy stav jako dříve na Správě železnic, než byla po MU Pernink nařízena ohlašovací povinnost ve všech existujících dopravnách bez ohledu na dopravní situaci. Pozitivní zprávou je poslední právnická změna akcionářů JHMD (dle serveru zdopravy, 23. 1. 2022), takže by mělo dojít ke konsolidaci firmy. Strašákem tratě je kraj Vysočina, který by chtěl přestat objednávat pravidelnou osobní dopravu v úseku Obrataň - Kamenice nad Lipou (v horizontu od GVD 2025).
Cestu na Kamenici na Lipou doporučuji zahájit v Jindřichově Hradci, neboť od Tábora nejsou v dopoledních hodinách v pracovní dny přípoje na úzkokolejku. Město Jindřichův Hradec bylo založeno před rokem 1255 a v průběhu staletí se stalo významnou perlou Křemešnické vrchoviny. Za návštěvu stojí rozhodně centrum města s gotickou a renezanční architekturou. Zámek s rondelem a hradní věží patřil do roku 1945 hraběcí rodině Czerninů. Posledním šlechtickým majitelem byl Eugen hrabě Czernin z Chudenic (1892, Praha - 1955, Vídeň). Jeho manželkou byla Josefina princezna ze Schwarzenbergu (1895, Protivín - 1965, Vídeň).
Z Jindřichova Hradce se vydáme po úzkokolejce do dopravny D3 Kamenice nad Lipou, dopravna je obsazena komerčním pracovníkem s výdejnou jízdenek a prodejnou suvenýrů. V zámku v Kamenici nad Lipou můžeme až do konce roku 2024 obdivovat pozoruhodnou sbírku parních strojků - hraček či funkčních modelů od sběratele Romana Hedvičáka ze Semil, který strojky zapůjčil Uměleckoprůmyslovému muzeu se sídlem v Praze do expozice v Kamenici. Jelikož je to muzeum, má otevřeno celoročně. Zámek v Kamenici patřil do roku 1945 baronům Geymüllerům. Vedle zámku je renovovaný funkční pivovar s restaurací. Pivo točené i ve skle. Jídla ve vyšší cenové relaci, jak je v poslední inflační době zvykem. Z Kamenice možno pokračovat do Obrataně na trať Správy železnic. Pakliže není okamžitý přípoj, možno dojít do levného hostince s pivem Pelhřimov u viaduktu, ten bude prý od 30. 6. 2022 zrušen, další je ještě jeden u kostela.
Martin Kubík