Bývalé město Kuřívody (dříve Hühnewasser), ležící v bývalém vojenském újezdu Ralsko-Mladá, bylo po roce 1950 vysídleno a celá oblast uzavřena. V Kuřívodech bylo postupně zdemolováno na dvě stě historických domů, město bylo dle historika Karla Kuči zcela unikátní památkový celek. Po invazi spřátelených armád pod vedením SSSR v srpnu 1968 se staly Kuřívody centrem sovětské armády, která v prostoru operovala až do odsunu sovětských vojsk při rozpadu SSSR v roce 1991. Nejbližší železniční stanice prostoru bylo Mnichovo Hradiště, Bělá pod Bezdězem a Mimoň.

Kuřívody vznikly před rokem 1279, kdy se připomínají jako městečko, od roku 1818 byly povýšeny císařem Františkem I. na město. V letech 1678 patřily do roku 1945 trvale Waldštejnům-Wartenberg z Mnichova Hradiště. V Kuřívodech zbyla historická zástavba v podobě několika staveb - radnice, fara, kostel a škola. Z vlády sovětské armády se dochovalo sídliště a kulturní dům, kde je nyní vietnamský obchod. Po roce 1993 byli do města repatriovány volyňští Češi z okraje radiačně zamořené oblasti Černobylu. Celá oblast vyvolá v návštěvníkovi tísnivý pocit, že se ocitl kdesi na východě, což umocňuje i záchytný detenční tábor migrantů v Jezové u Bělé pod Bezdězem. Pocit předuralského východu vyvolávají i všudypřítomné břízy a husté rovinaté lesy a bizarní kulturní dům, kde je vietnamský obchod a drsnější podnebí Ralské pahorkatiny.
Perlou Kuřívod by mohla být tvrz doložená již v roce 1415, i nadále je v zchátralém stavu, naštěstí se zabezpečenou střechou. Z Kuřívod je možno pokračovat regionálním autobusem do Mimoně a dále pokračovat vlakem, ten ale je nyní dle přání Libereckého kraje zcela v režii jiných dopravců než ČD, regionální vlaky provozuje Trilex, rychlíky Arriva. Jediná stanice v okolí, kam ještě částečně jezdí ČD, je Mnichovo Hradiště.
Železnice byla do Mimoně přivedena prvně od České Lípy již v roce 1883 na staré nádraží v jiném místě, posléze sloužilo jako vlečka, v roce 1900 byla trať prodloužena do Liberce a postaveno současné nádraží v Nádražní ulici, která odbočuje do kopce kolem hotelu Beseda, v hotelu bylo v roce 1945 velitelství Rudé armády, na což upozorňuje pamětní deska, hotel má v neděli i pondělí zavřeno.
Martin Kubík