Dubnový PV OSŽ při Správě železnic zahájil a celé jednání řídil jeho předseda Petr Štěpánek.  V úvodu předal slovo předsedovi OSŽ Mgr. Martinu Malému, kterého čekalo další jednání na Valné hromadě ČD CK Travel.  Předseda OSŽ ve svém vystoupení nejprve shrnul dosavadní kroky vlády a sociálních partnerů v oblasti mediálně a intenzivně diskutované důchodové reformy. Zdůraznil, že vláda dosud nepředložila k projednání žádný ucelený materiál k této reformě, ale místo toho dosud pouze někteří ministři či poradci prezentují své pohledy a představy o směřování připravované reformy. Připomněl také, že předseda vlády na posledním plenárním jednání Tripartity jasně deklaroval, že jakmile bude vláda mít nějaký kompletní návrh reformy připravený, předloží jej sociálním partnerům v rámci Tripartity k projednání. Toto se však dosud nestalo.

OSŽ však již preventivně zaslalo vládě alespoň své představy řešení možnosti dřívějšího odchodu do důchodu u nejzatíženějších profesí na železnici a nyní také finalizuje další podrobnější návrh k této problematice. Dále předseda hovořil o novém návrhu, který OSŽ zaslalo dopisem na MPSV ve věci možnosti odstranění negativních dopadů novely nařízení vlády 589/2006 Sb., která s účinností od 1. ledna loňského roku prodloužila minimální možnou délku odpočinku mezi směnami ze 6 na 7 hodin. Na celé řadě pracovišť tato novelizace namísto zlepšení odpočinku zaměstnanců přinesla naopak jeho výrazné zhoršení, neboť po novelizaci a vynuceném přeplánování rozvržení pracovní doby do směn, dotčení zaměstnanci stráví mnohem více času dojížděním do zaměstnání a mají mnohem méně souvislého volna k odpočinku.

I přes dosavadní opatření zaměstnavatelů ke zmírnění těchto negativních dopadů je významná část, změnami dotčených, zaměstnanců i po více než roce trvale nespokojena a dožaduje se změny právní úpravy. Dále předseda hovořil o fungování a hospodářských výsledcích CK ČD Travel v loňském roce i výhledu na rok letošní, kdy je zřejmý rekordní zájem o nabízené rekreace. Krátce se také věnoval problematice zápisu statutárních orgánů ZO OSŽ do spolkového rejstříku a pomoci, kterou SPO OSŽ-Ú nabízí ZO OSŽ v této záležitosti. V poslední části svého vystoupení potom reagoval na dotazy členů PV, zejména k demonstracím pořádaným stranou PRO, působení OSŽ a vystupování předsedy ASO B. Dufka na těchto akcích. Připomněl, že B. Dufek na těchto demonstracích vystupuje jako host a stejně tak je samozřejmě možné, aby se akcí tohoto typu účastnili členové OSŽ na základě svého osobního rozhodnutí či přesvědčení. Ústředí OSŽ ani žádný podnikový výbor OSŽ však zatím po uvážení všech okolností současné politické a ekonomické situace nerozhodli o tom, že by se OSŽ jako organizace k těmto demonstracím připojovalo.

Petr Štěpánek informoval o nejdůležitějších jednáních, která proběhla od minulého jednání PV. Seznámil s průběhem voleb do dozorčí a správní rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, kde mají drážní firmy nemálo pojištěnců. Za OSŽ kandidují Petr Štěpánek do DR a Ing. Bc. Petr Toman BA (Hons) do SR. Volby proběhnou novým způsobem, o kterém budeme ještě informovat. Miroslav Maincl informoval o jednání Ústředí. O rekreace z CK ČD Travel je velký zájem, ČD a ČD Cargo mají vyčerpáno. U Správy železnic budeme hledat položky v rozpočtu, ze kterých by mohly být finance doplněny. Další informace se týkala čerpání, resp. plnění FKSP v minulém roce. Zpráva dorazila v průběhu jednáním PV, takže bude projednána na dalším jednání.
Rovněž zmínil plánované výjezdní zasedání pracovní skupiny týkající se střežení pracoviště. Je naplánované dvoudenní jednání za účasti náměstků pro řízení provozu z každého OŘ. V této etapě máme ambice sjednotit postup a nařizování střežení pracoviště v celé síti SŽ. Termín je stanoven na 4. – 5. 5. 2023.
Závěrem tohoto bloku informací uvedl, že tvorba výboru při CTD je ve fázi personálního obsazení členů výboru.

Personální ředitel Ing. Koucký připomněl distribuci vitamínů, výjimku z předpisu Zam3, týkající se mimo jiné možnosti a podmínek pro fasování pánských pulovrů a svetrů pro dámy. V dalším zmínil i dopis ředitelům OJ, týkající se přídělu mikin, které jsou již ve skladu v Hradci Králové. Zmínil i to, že smluvní mzdy byly zvýšeny dle platné PKS.  Dále následovala část týkající se plnění PKS ve mzdové části včetně průměrné mzdy v některých profesích. V krátkosti zmínil postup uvedení do provozu prostory v Pardubicích. K 1.9. 2023 by mělo dojít k návratu zaměstnanců CSS do původních prostor a k ověřovacímu provozu školícího střediska v Pardubicích.  Prezentace přínosu projektu VRT a jejich přínosu by měla proběhnout mobilní expozicí umístěném ve speciálním kamionu. Vzniklému problému týkajícího se KOP, konkrétně u subdodavatele, resp. poskytovatele Františkovy Lázně by se mělo věnovat další jednání. Cílem je dodržení platné smlouvy mezi SŽ a vysoutěženým dodavatelem.
V závěru svého příspěvku vzpomněl problematiku PLS (pracovnělékařských služeb). Ve zkratce řečeno: velký zájem, malá nabídka. Personální odbor se snaží řešit občas značnou dojezdovou vzdálenost zaměstnanců na periodické prohlídky.

Ing. Hana Kohoutová ve svém příspěvku doplnila statistický vývoj mezd v ČR, u SŽ a segmentu doprava. Připomněla úkol Správní rady SŽ na 2% snížení řídících zaměstnanců. Ivana Vránová informovala o průběžném čerpání prostředků z karty Edenred zaměstnanci.

V samém závěru jednání PV vystoupila Dana Žáková z oddělení BOZP s aktualitami jako jsou probíhající prověrky BOZP a účast zástupců OSŽ, nabídkou školení na míru nebo problematikou pracovních úrazů.
JUDr. Petr Večeř přednesl téma datových schránek a možného řešení pro ZO, které nemají u rejstříkového soudu uvedeno jméno statutárního zástupce.
Po zodpovězení dotazů bylo zasedání PV ukončeno.
 

Za PV OSŽ Správy železnic Miroslav Maincl a Jožka Hlaváček