Pravidelné jednání skupiny pro výstrojní součástky a OOPP proběhlo v sídle Správy železnic, za účasti personálního ředitele Ing. Kouckého, Ing. Pospíšila, paní Čefelínové (O10), zástupců odboru 08 Mgr. Jirkové, pana Smetáka a vedoucí výstrojního skladu Bc. Linhartové.

Bylo otevřeno velké množství témat:

  • Zkoušení montérek – bylo ukončeno zkoušení a zaměstnanci byli vyzvání k zaslání připomínek ze zkoušení. Zatím bez odezvy více než třetiny zkoušejících. Z výsledků a po zapracování poznatků bude zhotoven ukázkový vzorek a poté vypsáno výběrové řízení.

  • Mikiny OOPP – momentálně sklad vyprázdněn, panuje všeobecná shoda nad pokračováním s tím, že nebudou požadovány výstražné prvky na mikině a tím dojde k výrazně nižší ceně.

  • Staré výstrojní součástky – ve skladu je stále velké množství starých výstrojních součástek, včetně košil a kalhot. Možnost přidávat tyto starší modely k novým nástupům, aby měli noví zaměstnanci co nosit při údržbě, či praní oděvů. Každopádně stále trvá výprodej starých výstrojních součástek za symbolickou bodovou hodnotu pro zaměstnance s nárokovostí. 

  • Stejný problém je s oranžovými triky, která se nesmí používat samostatně bez reflexní vesty – ve skladu leží větší množství a hledá se možná cesta pro jejich využití.

  • Problém s měřenkami – opět velké množství objednávek na „měřenky“ a to i s problémem špatně změřených zaměstnanců a tím i s dodávkou nepadnoucích oděvů na měřenku. Upozornění: měřit postavu, ne oděvy! Znovu apelujeme na to, že měřenka je až poslední možnost, po vyzkoušení oděvů ve skladu.

  • Dámské boty – po posledním jednání jsme vyzvali, aby byly zasílány možné vzorky obuvi, které zaměstnankyně nosí k uniformám, případně odkazy na vhodné firmy. Odezva, takřka nulová. Bylo dohodnuto, že se objedná několik vzorků obuvi a dojde ke zkoušení v provozu. Stejným způsobem by se postupovalo i s pánskou obuví, kde chodí kritika na nemoderní vzhled a zastaralý typ obuvi.

  • Noční osvětlení zaměstnanců v kolejišti, noční výpravky – na jednotlivých OŘ se zkouší nový typ baterky s nástavcem. Dají se měnit různé barvy. Nutnost komunikovat s úsekem řízení provozu (zabránění záměny návěstních znaků).

  • Výstražné vesty – velikost kapes: momentálně dochází k možnosti výběru ze dvou modelů výstražných vest, a to s jednou či více kapsami. Jednoznačná shoda do budoucna pouze jeden model s více kapsami větší velikosti (na mobil).

V poslední části jednání došlo k diskuzím nad dalšími tématy, kterými se budeme v budoucnu zabývat. Došlo i k dohodě na dalším termínu jednání – 28.5.2024.


Za PV OSŽ Správy železnic Miroslav Maincl