Již tradiční setkání českých a slovenských podnikových výborů působících při Správě železnic a Železníc Slovenskej republiky se tentokrát konalo na naší straně hranice. Setkání v jihomoravských Tetčicích se neslo v přátelském Československém duchu. Ostatně společnou minulost připomínala značná část vystoupení. Českou stranu zaměstnavatele vedl generální ředitel SŽ Bc. Jiří Svoboda, MBA, slovenskou generální ředitel JUDr. Alexander Sako. Za odborářskou část je třeba jmenovat předsedy svazů Mgr. Martina Malého za OSŽ a za OZŽ Mgr. Františka Zaparanika, za podnikové výbory jejich předsedy Petra Štěpánka a Ing. Petera Hoffmana.

Oba generální ředitelé zhodnotili předcházející období, plány rozvoje a ekonomické možnosti obou firem. V bloku věnovaném zaměstnavatelům zazněl i povzdech nad personální problematikou, která je pro obě firmy společná. Je velmi obtížné v dnešní době nahrazovat zkušené starší zaměstnance mladšími. Vychovat zkušeného provozního zaměstnance nelze za týden ani za měsíc. Vložené náklady na zaškolení těchto zaměstnanců jsou často neefektivní, protože mnozí zakrátko odcházejí za lepšími podmínkami do lépe placeného privátního sektoru. S novinkami a plány v řízení provozu seznámil přítomné náměstek GŘ Mgr. Jaroslav Flegl, LL.M, v oblasti provozuschopnosti náměstek GŘ Ing. Karel Švejda, MBA.
Předsedové odborových svazů zmínili očekávané změny v legislativě svých zemí a problematiku pracovněprávního vyjednávání s politickou reprezentací. Na naší straně zejména problémy spojené s přijetím konsolidačního balíčku, ale také dalšími plány vlády např. v oblasti důchodové reformy či často diskutovaná výpověď bez udání důvodu.
Zbytek prvního dne byl věnován neformálním jednáním a rozhovorům všech zúčastněných. Velká část rozhovorů se točila kolem kolektivního vyjednávání, jeho průběhu, výsledku a dalších očekávání do budoucna. Z dalších témat se dá jmenovat zájem našich kolegů o centralizaci řízení provozu a činnost našich dvou CDP v Praze a Přerově.
Druhý den byl věnován separátním jednáním podnikových výborů se svými zaměstnavateli. Personální ředitel Ing. Koucký seznámil PV s aktuálními daty FKSP. Čerpání, počet žádostí o rekreace a dětské tábory a upřesnil metodiku žádostí, evidence a vyúčtování některých akcí pořádaných ZO. Uvedl, že čerpání FKSP na rekreace se vyvíjí příznivě, a proto bude navrhovat na jednání odborových centrál 30.4.2024 částečné uvolnění částky určené pro organizační složky, která je z tohoto důvodu blokována. Informoval i o vývoji zaměstnanosti a mzdách. Mimo jiné sdělil, že stopstav na přijímání nových zaměstnanců byl zrušen a průměrná reálná mzda se dotýká hranice navýšení o 4 % při snížení přesčasové práce o 11 %. Z dalších bodů, které zmínil, je končící smlouva na elektronické stravenky a z toho vyplývající výběrové řízení, z hlediska nové legislativy nutnost zvýšení spoluúčasti zaměstnance na penzijním připojištění od 1.7.2024, finalizaci přechodu části zaměstnanců od ČD-T k 1.1.2025, výběrové řízení na firmu spolupracující s HZS SŽ při odstraňování následků nehod, smlouvě na hromadné úrazové pojistce pro zaměstnance pracující v kolejišti. Závěrem odpověděl na několik dotazů (Metodický pokyn k pohotovostem vedoucích zaměstnanců by měl být v platnosti od 1.7.2024).
Celé setkání se slovenskými kolegy se neslo ve velmi přátelské atmosféře a dá se hodnotit velmi kladně. Ze strany zástupců zaměstnavatelů i nás odborářů zaznělo, že toto setkávání má již tradici a výměna zkušeností je i do budoucna potřebná, jak v oblasti pracovní, tak i odborářské.

Za PV OSŽ Správy železnic Miroslav Maincl a Jožka Hlaváček