Kromě vodní dopravy a mýtného byla na program jednání Dopravní tripartity v pátek 29. května 2015 zařazena také problematika otevírání trhu osobní železniční dopravy. Ministr dopravy Dan Ťok na jednání zopakoval, že jako první byla letos v únoru vyhlášena soutěž na trať Plzeň – Most v dálkové dopravě s termínem 8. září pro podání nabídek.

U této soutěže není podmínkou pořízení nových kolejových vozidel, takže České dráhy nemusí vypisovat výběrové řízení na nová vozidla. Tolik základní fakta.
Zopakujme, že nabídkové řízení na trať dálkové dopravy Plzeň – Most bylo zveřejněno 6. 2. 2015 ve vnitrostátním informačním systému a v úředním věstníku Evropské unie pak 12. února 2015. V rámci nabídkového řízení jsou poptávány (shodně jako v současné době) čtyři páry provozovaných vlaků denně doplněné o jeden pár vlaků provozovaných pouze v neděli. Podle dostupných informací zatím ministerstvo dopravy v rámci nabídkového řízení dosud, s výjimkou Českých drah, neobdrželo žádné žádosti o dodatečné informace. „Tuto informaci nemohu potvrdit, protože nám v průběhu soutěže nemůže ministerstvo dopravy prozradit, jestli se už někdo do soutěže přihlásil," uvedl předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, který se jednání Dopravní tripartity za Asociaci samostatných odborů zúčastnil. „Ale termín stále běží, ještě zbývají zhruba tři měsíce, tedy dostatečně dlouhá doba na to, aby se ještě někdo koncem srpna nebo počátkem září přihlásil," dodal.
Jaroslav Pejša nicméně potvrdil, že ministr dopravy hodlá vypsat další výběrová řízení na dálkovou dopravu, a to na tratích: Liberec – Pardubice, Liberec – Ústí nad Labem, Praha – Ústí nad Labem – Karlovy Vary – Cheb a k tomu navazující trať Praha – Ústí nad Labem – Děčín a potom i na „tradiční" trati Ostrava – Krnov – Olomouc.
Harmonogram otevírání trhu, projednaný vládou České republiky v září roku 2014, vycházel z předpokladu, že program OPD 2 schválí Evropská komise již na počátku roku 2015. A nabídková řízení ze strany ministerstva dopravy by měla být zahájena až po schválení navazujících dotačních dokumentů k OPD 2, což se ale v případě tratě Plzeň – Most nestalo. Evropská komise schválila program OPD 2 teprve až 11. května 2015.
Jelikož lhůty nabídkových řízení by měly být nastaveny tak, aby umožnily čerpání finančních prostředků na obnovu a modernizaci vozidel právě z tohoto dotačního titulu (OPD 2), dojde zřejmě k několikaměsíčnímu posunu v zadávání dalších výběrových řízení. „A do dneška není ani vyřešena dohoda o vzájemném uznávání tarifů mezi jednotlivými dopravci, a přesto, že tato dohoda není, tak ministerstvo dopravy chce ve vypisování výběrových řízení pokračovat," upozorňuje předseda OSŽ s tím, že podle ministra dopravy „nedosažení shody ve vzájemném uznávání tarifů nebrání dodatečné dohodě dopravců".
„Opakovaně tvrdíme, že to s sebou přinese velké problémy, že to poruší síťovost, přesto na naše výtky ministerstvo dopravy nedbá. Do dnes není rovněž ustaven regulátor, pouze je v legislativním návrhu. Myslíme si, že není vhodné v tuto chvíli takovýmto způsobem trh otevírat," zdůraznil Jaroslav Pejša.
Předseda OSŽ svá tvrzení opírá i o zápis z jednání Rady ministrů dopravy, které se konalo 13. března 2015 v Bruselu, kdy se pro povinnou veřejnou soutěž v železniční osobní dopravě vyslovily ze všech států EU pouze Velká Británie, Česká republika, Švédsko, Slovensko, Kypr a částečně Španělsko. „Ostatní státy naopak vyjádřily nesouhlas s povinným výběrovým řízením v osobní železniční dopravě a to především všechny menší země jako Lucembursko, Litva, Nizozemí, Irsko, Bulharsko, Rakousko, Estonsko, Belgie, Slovinsko, Řecko, Maďarsko, Lotyšsko, Chorvatsko, částečně i Portugalsko. Nechápu, proč Česká republika tak urputně trvá na liberalizaci spolu s Kyprem, který železnici nemá, společně s Velkou Británií a Švédskem, kde došlo k rozvrácení celé veřejné dopravy, a také se Slovenskem, kde vidíme tragické důsledky pronikání soukromníků na malý trh, při kterém dochází k poškozování síťovosti."
Proto se Jaroslav Pejša na Dopravní tripartitě postavil proti dalším výběrovým řízením a zopakoval stanovisko OSŽ, které je neměnné: „Je zbytečné uspěchat liberalizaci, zvláště když ještě nejsou dány podmínky pro to, aby liberalizace byla za rovných podmínek pro všechny dopravce," uzavřel.
Michael Mareš

Právě přítomno: 365 hostů a žádný gestor