15. června 1862 byla dovedena železnice v režii České západní dráhy (Böhmische WestBahn-BWB) do Zdic při stavbě tratě Praha-Smíchov - Plzeň. Původní nádraží mělo ležet přímo v centru Zdic, ale přes tehdejší tradiční odpor majitelů pozemků a zděšených lidí z nového dopravního prostředku byla trasa tratě mírně posunuta směrem k jihu. 20. prosince 1875 byla do Zdic přivedena trať Protivín – Zdice - Beroun - Rakovník v režii Císařsko-královských státních drah (KkStb). První výtopnu ve Zdicích postavila tedy BWB a to přibližně v místech dnešní výtopny. KkStb postavilo vlastní výtopnu na jižní straně stanice, přibližně vedle výpravní budovy.

V roce 1928 v rámci výstavby druhé traťové koleje Beroun - Plzeň postavily tehdejší ČSD novou výtopnu. Jelikož již v té době začínalo v Československu šetření proti železnici, byla výtopna postavena v úsporném režimu - dřevěná stavba s lepenkovou (!!) krytinou. Celou dobu existence LD Zdice až do roku 2002 působila úsporná rotunda problémy, prý v době dešťů pršela ze špatné střechy přímo kyselina sírová ze zbytků sirnatého uhlí. V roce 1997 (pomsta za stávku železničářů?), kdy v LD Zdice ještě pracovalo 470 zaměstnanců a byla domovským depem pro téměř šedesát lokomotiv a motorových vozů (842, 830), došlo k totálnímu útlumu. V roce 2002, kdy bylo depo s konečnou platností v rámci neustálého šetřeni na provozních zaměstnancích zrušeno, sloužilo depo většinou jen pro odstavování neprovozních vozidel.
V roce 2004 si pronajalo zrušené depo současné muzeum Saxi, avšak koleje i budovy nadále patří Českým drahám, které se však absolutně nestarají o údržbu budov, takže, ač ČD, a. s., berou nájem (!), došlo k propadnutí střech v rotundě, ale i v místy i v provozních budovách. Muzeum nadále jedná o prodeji depa s ČD, a. s., které jim zakázaly i záchranné opravy krovu, že prý jim to nepatří!
Depo Zdice bylo v šedesátých letech až do roku 1972 domovskou stanicí mnoha mazutových lokomotiv přestavěných v n. p. Slovnaft Bratislava z válečné německé řady 555.0 na 555.3. 11.istopadu 1965 došlo k tragické nehodě u hlásky Rejkovice u Jinců, kdy vybuchl kotel postrkové lokomotivy 555.3280. Po té se někteří strojvedoucí báli na mazutkách jezdit a radši přecházeli na motorovou trakci. K nehodě došlo, dle vyprávění průvodce muzea, když lokomotivní četa nechala zbrojit vodou bez dozoru lokomotivu a šla na svačinu, mezitím prý brala neplánovaně vodu v žst. Zdice lokomotiva 498.0 od rychlíku a strhla vodu pro sebe. Četa nezkontrolovala (!!) stav vody v lokomotivě, a když na to při průjezdu v žst. Lochovice přišla, nedala návěst „Stůj zastavte všemi prostředky“ a pokračovala v jízdě. Prý z důvodu prestiže!
Muzeum Výtopna Zdice se specializuje na záchranu posledních nálezových železniční vozů, autobusů, osobních a nákladních vozidel. Vozidla se hojně využívají v historických filmech - Olga Hepnarová, Devadesátky atd. Na webových stránkách se lze dočíst informace o přestavbě žst. Zdice s mnoha fotografiemi, jakož i informace o samotném depu, výbuchu kotle lokomotivy 555.3280 a také o mazutkách.

Martin Kubík