Přesně na den, v pátek 15. září 2023, vypravila společnost Die Länderbahn zvláštní vlak ke 140. výročí trati Krupá – Kolešovice. Trať postavila prosperující Buštěhradská dráha v roce 1883 jako odbočku ze své hlavní tratě Praha-Bubny – Chomutov/Vejprty/Reitzenhain - Cheb. Trať do Kolešovic ležela na bývalé jazykové hranici, Kněževes byla česká a Kolešovice (Kolleschowitz) již s výhradně německým obyvatelstvem. V letech 1938 - 1945 probíhala zastávkou Přílepy hranice Velkoněmecké říše. Kolleschowitz podléhaly říšskému ředitelství v Drážďanech. Na trati směr Chomutov byla říšská hranice již v Milostíně (nyní je redukcí provozu degradován Milostín na neobsazenou zastávku).

V žst. Krupá probíhá celková změna zabezpečovacího zařízení, s ní padnou i vzácná mechanická návěstidla, poslední v úseku Lužná - Chomutov. Hned za Krupou se staví karlovarská dálnice. Středočeský kraj byl macešský ke Kolešovce již za hejtmana Bendla (ODS), který v roce 2006 zrušil osobní dopravu, ve způsobu nepodpory Kolešovky pokračoval i Středočeský kraj, který nedal dotace na provoz parních vlaků společnosti KHKD. Na trať v posledních letech nevyjelo ani Muzeum Lužná, takže Länderbahn konečně prolomila postupné zapomnění Kolešovky.
V Kolešovicích provozuje obec v kulturní domě a bývalém biografu (ještě jsem do Kolešovic posílal filmy kolem roku 1990 z Mníšku vlakem) turistickou ubytovnu a hostinec. V zámku druhdy hrabat Wallisů je nyní domov pro seniory, kostel sv. Petra a Pavla je trvale uzavřen. V obci je obchod Coop a pošta.
Z Kolešovic možno popojet autobusem nebo jít pěšky do Kněževse, kde se nachází druhé největší náměstí v České republice, hned po pražském Karlově náměstí. Vzácnou kuriozitou je chmelařský statek z hodinovou věží z roku 1928, stejně tak jako 500 let nepřetržitě provozovaný hostinec a vedle něj je cukrárna, kde je i točené pivo Rakovník. Hostinec tvoří na náměstí jakýsi krezl-špalíček, vedle na poloostrově je i středověký původně opevněný kostel sv. Jakuba staršího.
KHKD má v Kněževsi základnu a depo v bývalém vojenském objektu s vlečkou. Z Kněževse dojdeme pěšky do Chrášťan, kde bylo krásně opraveno bývalé nádraží Chrášťany na Kolešovce, nyní Chrášťany zastávka. Dlužno podotknout že do Chrášťan bylo do roku 1904 jediné spojení vlakem Kolešovkou, od 24. 9. 1904 nadchází Kolešovku mostem trať Louny - Rakovník. Právě z žst. Chrášťany, která je obsazena výpravčím a krásně vyzdobena květinami, je možno pokračovat vlakem do Rakovníka či Loun.
Hlavní akce k 140. výročí Kolešovky se mají konat ještě 23. - 24. 9. 2023.
Martin Kubík