Josefův Důl (dříve Josefsthal) je od října 1894 spojen s železničním světem tratí ze Smržovky (dříve také Morchenstern). Smržovka leží na hlavní trati původně soukromých jabloneckých drah Liberec - Tanvald, které byly zestátněny až v roce 1930. Osadu Josefův Důl a okolní osady založil hraběcí rod Desfours-Walderode v 17. století hlavně pro rozvoj sklářství.

V muzeu a Infocentru v Josefově Dole v bývalé škole nedaleko žst. Josefův Důl (DOZ) si může návštěvník prohlédnout pěknou expozici o původním německém obyvatelstvu, které žilo v této oblasti Sudet do roku 1945-46, někteří byli spisovatelé, skláři, umělci či brusiči skla, v muzeu je i podrobný rodokmen rodu Desfours-Walderode, včetně mediálně známého JUDr. Karla hraběte Walderode (1904-2000), který dostal osvědčení o československém občanství v roce 1946 i 1990. V muzeu se dozvíme i o místním faráři, který do roku 1997 restauroval malby v kostele, posléze ze služby odešel do civilu.
Koncová žst. Josefův Důl leží v km 6,694 a je dálkově řízena z dispečerského pracoviště Liberec. Na trati je hustá osobní doprava v hodinovém taktu, všechny vlaky bezproblémově navazují ve Smržovce, kde je na nádraží dokonce i bufet s točeným regionálním pivem Konrád Vratislavice nad Nisou. Vratislavice leží na meziměstské tramvajové trati Jablonec - Liberec, která jediná zbyla z husté sítě jabloneckých tramvají (v pokračování v Cestujeme více). V okolí Josefova Dolu je i osada Karlov (Karlsberg - v muzeu je z Karlova hasičská stříkačka), kde jsem byl v roce 1976 s matkou na rekreaci ROH přes Univerzitu Karlovu, tehdy jsem prvně navštívil nádraží v Josefově Dole.
Martin Kubík