Tramvaje v Jablonci nad Nisou více připomínaly úzkokolejnou železnici, než klasickou tramvajovou dopravu. První tramvaje vyjely v Jablonci 7. února 1900 a poslední 31. března 1965, zbyla pouze meziměstská trať Jablonec - Liberec, která je v roce 2023 přestavována na normální rozchod, tím přijde tramvajová doprava v České republice o poslední úzkokolejnou tramvajovou dopravu 1000 mm, i když ne docela, pro provoz historických vozů bude určitý úzkokolejný úsek zachován i nadále. V Německu je úzký rozchod docela běžný a pro města s úzkými ulicemi výhodnější.

Tramvaje v Jablonci vozily do roku 1945 i vlakovou poštu a do roku 1950 byla provozována nákladní doprava, k tomu sloužila překladiště kolem tratě, trať byla jednokolejná s výhybnami, v ulici kolem hlavního náměstí bylo největší stoupání/klesání až 108,5 promile! 18. června 2023 bylo slavnostně otevřeno obnovené překladiště u bývalé konečné a vozovny v Janově u Jablonce, obnovu zaštítila obec Janov u Jablonce.
V původní trase tramvaje Janov u Jablonce - centrum Jablonce - Rychnov u Jablonce nádraží je vedena přímá autobusová linka 101, evokující bývalou tramvajovou linku číslo 1. Památky na tramvajovou dopravu v Jablonci může všímavý cestovatel najít ve formách úchytek na domech, stojí i bývalá tramvajová vozovna a další bývalá nákladní vozovna je ve Vrkoslavicích. To vše na trase linky 101. V Rychnově u Jablonce bylo překladiště železnice/tramvaj. Linka 101 navozuje atmosféru 58 let trvající náhradní autobusové dopravy.
Uvažuje se o obnově tramvají v centru Jablonce prodloužení liberecké tramvaje 11. Možná je na obnovu příhodná doba právě nyní v době renesance elektrických vozidel z důvodu Green Dealu. V Praze v roce 2023 postavili dokonce již tři nové tramvajové tratě. Rušení tramvajových provozů v bývalém Československu zanechalo jizvy na veřejné dopravě dosud – v letech 1948 - 1973 byly zrušeny tramvaje v Jihlavě, Mariánských Lázních, Opavě, Teplicích, Jablonci, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Bohumíně, zkrácena byla síť i v Litvínově …
Martin Kubík