Z Karlštejna do Berouna očima Miroslava Zikmunda

Při výlukové jízdě po první traťové koleji byly vidět práce nejen při odstraňování zejména náletových dřevin u vyloučené druhé traťové koleje, ale i na několika místech s již odstraněnou vegetací, kde se betonovaly patky budoucích stožárů trakčního vedení a dlabaly jámy pro nové patky. Mezi zastávkou Srbsko a Berounem vede podél břehu Berounky jen úzká cesta charakteru lesní/polní s nezpevněným povrchem. V turistických mapách je vedená jako zelená a s označením cyklotrasa 8245 spojuje Srbsko a Tetín – Stezka sv. Ludmily.

Při nevýlukové jízdě po druhé traťové koleji jsem viděl intenzivní činnost stavebních strojů při postupném rozšiřování a zpevňování této komunikace štěrkem, aby byla použitelná i pro dopravu materiálu na vlastní stavbu. Prakticky při každé jízdě vlakem jsou zde patrné změny v postupu prací a zajištění bezpečnosti práce.
U Srbska jsem u druhé koleje kvitoval držáky latí a mezi nimi umístěné latě vymezující prostor pojížděné koleje – známo ze západní Evropy – mechanicky bránící osobám pracujícím v blízkosti pojížděné koleje v nechtěném vstupu do průjezdného průřezu v okamžiku jízdy vlaku kolem pracovního místa. Je to znatelný pokrok oproti na jiných místech používanému prověšenému umělohmotnému řetízku, vlající bílo-červené pásce nebo například bezpečnost (ne)zajišťujícímu kusu provazu nataženému mezi držáky…
Mezi Karlštejnem a Srbskem žádná turistická stezka podél vody nevede, na několika místech jsou na loukách patrné vyjeté koleje od silničních vozidel a tu a tam stojící modré vozidlo Správy železnic. Patrně i zde se postaví „dočasná“ komunikace.
Výhledový výlukový jednokolejný provoz bude mít poměrně velký vliv na propustnost trati. Součástí stavby bude i odbočka Lom rozdělující mezistaniční prostorový oddíl – ta už ale měla existovat minimálně 30 let.
Kdyby, jsou chyby, ale kdyby se na české železnici dlouhodobě strategicky plánovalo, což by měla být náplň ministerstva dopravy, tak by byla v minulosti skutečně důsledně zmodernizována, včetně elektrifikace tratě, tzv. „Hrbatá“ (trať ze Smíchova do Berouna přes Rudnou u Prahy), jako odklonová trať jednak pro případy mimořádností na hlavní trati a jednak pro plánovanou výlukovou činnost. Bohužel před léty se sice modernizovalo, ale výsledkem je „paskvil“ zadotovaný Bruselem, který není použitelný ani pro nákladní dopravu.
Před léty, při výlukách s cílem udržení normového stavu trati mezi Berounem a Karlštejnem, se provozovala náhradní autobusová doprava za osobní vlaky s cestovní dobou kolem 40 minut, protože nejkratší cesta není co do šířky sjízdná autobusem…
V současné etapě modernizace jsou některé osobní vlaky ukončeny v Karlštejně a náhradou jsou „Berounky“ obsluhující zastávku Srbsko, které zastavují v Karlštejně i Srbsku. Z obratových důvodů EJ 471 nahrazuje některé vlaky Karlštejn – Beroun mnohými odepisovaný MV 810. Smutným zjištěním je, že pro frekvenci leckdy stačí…
Miroslav Zikmund

 

Právě přítomno: 228 hostů a žádný gestor