Epidemie koronaviru v naší republice ustupuje a souběžně s tím se začínají postupně uvolňovat vládou nařízená zpřísnění života. Ta se dotkla i sportovní oblasti, oblasti rekreací, dětských letních táborů a rekreačních pobytů ať již v naší republice, či v zahraničí. Jak se tato omezení dotkla železničářského sportu a rekreací a co vše bylo nutné učinit k jejich dodržení? Jaká je situace v těchto oblastech nyní? V rozhovoru pro časopis Obzor č. 13 odpovídá na tyto otázky Ondřej Šmehlík, vedoucí mezinárodního oddělení OSŽ.

Mezinárodní oddělení OSŽ, jehož jste vedoucím, zajišťuje kromě jiného také pořádání sportovních soutěží, rekreační pobyty a organizování dětských táborů. Jak se koronavirová krize projevila v těchto oblastech? Začněme třeba sportovními soutěžemi.
Tato situace zaskočila nepřipravené úplně všechny, organizátory sportu nevyjímaje. Naše reakce byla okamžitá a akce železničního sportu byly přerušeny 11. března ve 12 hodin. Dokonce byl v polovině svého průběhu zrušen a nedohrán bowlingový turnaj v Pardubicích. Pomlka byla nejprve do konce dubna, poté přišlo prodloužení až do konce května. K obnovení aktivit došlo 9. června, kdy se konal tenisový turnaj v Olomouci. Byly to tři měsíce bez sportu. Na první pohled se může zdát, že sport je věc zbytná a když se tyto aktivity utlumí, nic se nestane. Ale právě pravidelné sportování a aktivní pohyb zásadně posilují imunitu a jsou nejlepší prevencí před různými viry a dalšími zdravotními riziky. A navíc na mnohých z nás se utlumení pohybové aktivity projevilo i nějakým tím kilem navíc.

Stále ještě trvají některá omezující opatření při shromažďování většího počtu osob. Jaká opatření budou v tomto směru nutná při sportovních akcích?
Samozřejmě sledujeme všechna aktuální opatření, za kterých se sportovní akce mohou konat, a o aktuálních podmínkách informujeme členy našich sportovních komisí. Základní podmínky se týkají používání roušek, počtu sportovců na sportovišti a také pravidelné dezinfekce sportovních pomůcek. Tímto bych chtěl požádat všechny sportovce, aby se stanovenými epidemiologickými pravidly řídili.

Mimořádná situace se samozřejmě dotkla i pořádání mezinárodních sportovních akcí. V jakém směru nastaly v těchto případech největší omezení?
U mezinárodních sportovních akcí byl vliv koronavirové pandemie ještě zásadnější. Nejrazantnější byli Němci, v půlce března zrušili organizaci všech letošních mezinárodních sportovních akcí a také svoji účast na sportu v zahraničí. Zrušena byla všechna „velká“ mistrovství USIC. První menší mezinárodní soutěže by se měly konat od září. Česká republika by měla organizovat Regionální mistrovství ve střelbě a golfu. Pozvánky jsou rozeslané, uvidíme, zda ze strany pozvaných zemí dojde k potvrzení účasti.

V letošním roce jste měli organizovat Valnou hromadu USIC, podaří se to?
Ano, toto významné jednání Mezinárodní sportovní organizace železničářů (USIC), jehož se účastní delegáti z 18 zemí, se nám po více než 40 letech podařilo opět „přivézt“ do České republiky. Valná hromada měla původně proběhnout na konci května v Praze, ale s ohledem na situaci bylo nutné tento termín posunout - zasedání se podařilo přesunout na konec listopadu.

Když oblast sportu shrneme - jaké poznatky přinesla mimořádná situace z pohledu organizátorů?
Nejhorší ze všeho byla a stále ještě je přetrvávající nejistota z toho, co se bude konat, co nebude a když už něco připravujeme, zda to nebude zrušeno anebo posunuto. Mezi pozitiva řadím využívání moderní techniky. I my jsme několikrát uspořádali videokonferenci Ústřední sportovní komise a zřídili si chatovací aplikaci pro okamžité zasílání novinek.

Krize se dotkla také dalších oblastí, na jejichž organizaci se Mezinárodní oddělení OSŽ podílí, za zmínku určitě stojí akce FISAIC.
U Mezinárodní organizace železničářů pro kulturu a volný čas (FISAIC) se postupovalo obdobně jako u sportu. Všechny letošní mezinárodní akce včetně říjnové 38. Mezinárodní výstavy fotografií ve Svitavách (předpokládala se účast fotografů z 12 zemí) byly zrušeny a přesunuty na příští rok. První tuzemská akce začíná až v září.

A jaká je současná situace v organizaci a obsazování dětských táborů?
Do půlky května nebylo vůbec jasné od kdy a zda vůbec se dětské tábory budou konat. Rodiče přihlášených dětí začínali být z této nejistoty samozřejmě nervózní. Naštěstí se po zapracování příslušných epidemiologických opatření mohou tábory od konce června rozběhnout. Opatření jsou dosti přísná, patří mezi ně například požadavek, aby tábory byly mezi turnusy minimálně 8 hodin bez dětí (z důvodů prováděné desinfekce), což velmi zkomplikuje návoz dětí a jejich střídání. Věřím, že si naši provozovatelé jako zkušení matadoři s požadovanými novinkami poradí. A ještě jedna dobrá zpráva pro opozdilce, na některých táborech jsou pro děti ještě volná místa!

Členové OSŽ rovněž s netrpělivostí očekávají, jak se vyvine situace ohledně dovolené, jak tuzemské, tak zahraniční.
V oblasti rekreací nabízíme zvýhodnění určená pouze členům OSŽ! Pokud se týká zahraniční dovolené, je bohužel velmi nejasná situace kolem apartmánového domu Orion v řecké Leptokárii, který se letos obsazoval velmi dobře. Cesty do zahraničí se sice začínají uvolňovat, přesto není v tuto chvíli (16. 6.) stále úplně jasné, zda se letošní sezóna alespoň v omezeném rozsahu uskuteční. Společnost Smartwings kompletně zrušila lety do Soluně a žádná jiná letecká společnost Soluň ve svých letových řádech neuvádí. Ve hře začaly být odlety z Brna či autobusová doprava. Nejhorší možností by bylo úplné zrušení letošní sezóny v Leptokárii.

To je nepochybně značně mrzuté, dá se tento výpadek nahradit domácí dovolenou?
Co víme již určitě, krásnou dovolenou si budete moci užít v našich zařízeních v České republice, ať již v hotelu Ostrý v Železné Rudě, na Lesní chatě v Kořenově a na Oddechu v Peci pod Sněžkou nebo v Pacifiku na Ramzové. A samozřejmě nesmím zapomenout na naši stálici: 30% slevu z pultových cen vám nabídne hotel Skalka v Rajeckých Teplicích. Výběr je tedy široký a lákavý, i zde je ale nutné počítat se změnami - ta nejviditelnější bude ve stravování. Se snídaňovými bufetovými stoly, tak jak jsme je doposud znali, se pravděpodobně nyní již nikde nepotkáte.
Bližší podmínky o letních dovolených se dozvíte na telefonu 972 241 920 u paní Daniely Švábové.

Děkuji za odpovědi.
Miroslav Čáslavský