AKTUALIZOVÁNO Lidé z Křižanova a okolí v úterý 27. 12. demonstrovali za obnovení zastavování rychlíků v Křižanově. Kolem čtyř set účastníků se sešlo na nádraží, aby protestovali proti zrušení zastavování vlaků linky R9 v Křižanově. Petice, pod níž se podepsaly stovky občanů, teď míří na ministerstvo dopravy a na kraj Vysočina.

Ministerstvo dopravy ale trvá na svém: „K otázce zastavování rychlíků v této železniční stanici stále platí naše stanovisko, které jsme zmiňovali již dříve,“ reaguje mluvčí ministerstva Tomáš Neřold s tím, že zrušení zastavování vlaků linky R9 v Křižanově inicioval už v loňském roce samotný kraj (Vysočina) a to v souvislosti se změnou regionální dopravy v úseku Křižanov – Velké Meziříčí a jejím provázáním na osobní vlaky Žďár nad Sázavou – Brno. „Původně měly přestat vlaky stavět v Křižanově už od prosince 2015, po dohodě ministerstva s krajem byla změna posunuta na prosinec 2016. Nejedná se tedy o žádnou novinku,“ dodává mluvčí.
Zjednodušeně řečeno, kraj se rozhodl rozvázat některé přípoje k rychlíkům, protože čekací doby přípojů od nich na Velké Meziříčí byly příliš dlouhé. „Proto jsme se racionálně a společně s krajem dohodli na tom, že zastavování rychlíků v Křižanově zrušíme,“ vysvětluje dále Tomáš Neřold.
„Návrhy vedení rychlíků v období platnosti jízdního řádu 2016/2017 ministerstvo dopravy projednalo s krajem 22. března 2016. Z této schůzky existuje zápis, který zúčastnění zástupci kraje nijak nerozporovali. Stejně tak můžeme doložit, že kraj v souvislosti se změnou svého dopravního modelu navrhoval, aby linka R9 Křižanovem projížděla. Z našeho pohledu je dopravní obslužnost zajištěna dostatečně, není proto důvod cokoli měnit,“ konstatuje mluvčí dále a dodává: „Názor kraje v této věci se ovšem postupně měnil. Nejprve s průjezdem Křižanovem souhlasil, následně nesouhlasil, později opětovně svou pozici zmírnil. Každopádně návrh, jak jsem už uvedl výše, byl s krajem konzultován a to kvůli návaznosti na regionální dopravu. Jednalo se tedy o zcela standardní postup.“
Mluvčí ministerstva dopravy se vyjádřil i k neúčasti ministra dopravy na protestní akci, ač byl pozván. „Pan ministr Dan Ťok pozvání na shromáždění občanů obdržel, ale bohužel se ho v tomto termínu nemohl zúčastnit.“

Kraj Vysočina se změnou nesouhlasí!

Spory ohledně zastavování/nezastavování rychlíků v Křižanově připomínají začarovaný kruh, ani jedna ze stran se k tomu nehlásí. Podle dostupných informací, které se redakci podařilo získat, nepřijala ani krajská samospráva kraje Vysočina do dnešního dne žádné usnesení směrem k rušení zastávky v Křižanově. Spíše naopak: jakmile se tento problém objevil, kraj požádal ministerstvo dopravy o nápravu. „Se změnou, spočívající ve zrušení zastavování rychlíkových spojů v železniční stanici Křižanov na období 2016/2017, Kraj Vysočina nesouhlasí. Tímto Vás žádáme o zvážení dopadů ukončení zastavování rychlíků v Křižanově a případné přehodnocení úpravy zastavovací koncepce linky R9. Současně jsme připraveni nad problematikou trati 250 a linky R9 dále jednat,“ uvádí se v dopise, který 8. 7. 2016 hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek zaslal ministru dopravy Danu Ťokovi.

„V letošním roce na jaře Kraj Vysočina obdržel od MD ČR informaci o návrhu dálkové dopravy na období 2016/2017 s tím, že nebude docházet ke změnám, a že objednávka MD na lince R9 Praha – Havlíčkův Brod – Brno zůstává beze změn. S touto informací, kterou na koordinační poradě předali pracovníci SŽDC, pracovali zástupci obcí. Současně zástupci obcí souhlasili se změnou poloh osobních vlaků na trati 252 v úseku Velké Meziříčí zastávka – Křižanov dle návrhu Kraje Vysočina,“ stojí dále v dopise. „Po prověření jednotlivých podkladů a informací Vás žádám o přehodnocení návrhu jízdního řádu na trati 250 a obnovení zastavování rychlíků pod objednávkou MD. Lze souhlasit s názorem, že rychlíky přestávají být rychlým spojením, protože mají mnoho zastávek, ale nevyřeší to návrh zrušení zastavování v jedné stanici, bez dopadů do výsledné jízdní doby rychlíků na trati 250 v úseku Žďár nad Sázavou – Brno,“ dodává hejtman Běhounek.

Michael Mareš