Dnes (25. 10. 2019) se na GŘ ČD uskutečnilo jednání mezi zástupci vedení Českých drah a Jihomoravského kraje, které se mimo jiné týkalo také problematiky uznávaní „režijek“ v Jihomoravském kraji. Na jednání byl přizván také 1. místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun. V průběhu obtížného téměř tříhodinového jednání došlo k dohodě na tom, že i ve vlacích objednávaných Jihomoravským krajem budou platit „režijky“ v kombinaci s časovým příplatkem ČD (podobně jako je tomu v současnosti u komerčních vlaků ČD).

Ze strany Jihomoravského kraje však došlo také k vyčíslení výše kompenzace, kterou bude Jihomoravský kraj od Českých drah požadovat za jednoho držitele „režijky“ s tímto časovým příplatkem. Požadovaná výše této kompenzace za každého držitele mimo zaměstnance ČD a jejich rodinné příslušníky činí 1500 Kč. Nižší kompenzace je požadována u zaměstnanců ČD (480 Kč) a jejich rodinných příslušníků (990 Kč).

Přítomný zástupce OSŽ účastníkům jednání sdělil, že krajem požadovaná výše kompenzace je zejména vzhledem k předpokládanému nízkému rozsahu využívání vlaků ČD objednávaných Jihomoravským vlakem u většiny držitelů „režijek“ s bydlištěm a pracovištěm mimo Jihomoravský kraj výrazně nepřiměřená. Ve věci je tedy nutné vést další jednání.

Pro rozhodnutí o dalším postupu OSŽ bude na pátek 1. listopadu svoláno mimořádné zasedání Ústředí OSŽ.

Mgr. Martin Malý, předseda OSŽ