Blíží se jeden ze dvou termínů v roce, dokdy můžete ze zákona požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Kdo podá žádost o přeregistrování do 31. března, stane se klientem nové pojišťovny od 1. července. Je čas se zamyslet na tím, co můžete přechodem jinam získat. Od zdravotních pojišťoven můžete čerpat příspěvky z fondu prevence na služby a produkty podporující zdraví a zdravý životní styl, tedy bonusy nad rámec péče hrazené standardně z veřejného zdravotního pojištění. S řadou novinek přichází letos, tak jako každý rok, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.

Pojišťovna některé už dříve zavedené příspěvky na prevenci zvýšila. Například poskytuje příspěvek až dva tisíce korun na očkování pro děti i dospělé, dva tisíce korun dává na ochranu duševního zdraví, až tři tisíce korun od ní letos dostanou těhotné ženy a ženy po porodu, onkologickým pacientům a pacientům s alopecií přidá na paruku až dva tisíce korun, dva tisíce dává také na odvykání kouření nebo na vybrané služby v oblasti lékařské péče na dálku a až čtyři tisíce přidává dětem i dospělým na specifické diety.

Některé příspěvky pak Pojišťovna zavedla zcela nově. V letošním roce bude svým klientům přispívat například na kurzy správné péče o dětské zuby, na vyšetření dětí s vrozenými poruchami imunity, na vybrané logopedické pomůcky, na on-line logopedickou péči prostřednictvím aplikace Logapka, na dopravního psychologa, na sportovní ochranné pomůcky pro dospělé (dětem přispívala už dříve), diabetikům na přístrojovou pedikúru, na léčbu popálenin po ozařování, na oxymetr pacientům trpícím onemocněním respiračního systému, onkologickým pacientům na doplňky stravy, klientům se specifickými dietami na konzultaci s nutričním terapeutem nebo na analýzu mateřského mléka. Současně ale zůstaly zachovány příspěvky z předchozího roku, které souvisejí s nemocí covid-19, jako je například příspěvek na rekondiční pobyty pro klienty s přetrvávajícími obtížemi po prodělané infekci.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra vynaložila značné úsilí na zlepšení administrativy spojené s čerpáním příspěvků. Klientům vychází vstříc prodloužením lhůty pro podání žádosti o příspěvek. Nyní může klient o proplacení požádat ve lhůtě tří měsíců od data, kdy službu nebo produkt uhradil, ale stále platí, že to musí stihnout nejpozději do 31. prosince. Novinkou je také možnost zažádat si o příspěvek on-line. K tomu slouží portál E-komunikace s chráněným přístupem, do něhož mohou registrovaní klienti vstupovat přímo z webu Pojišťovny.

Kompletní nabídku příspěvků z fondu prevence a podmínky stanovující možné kombinace bonusů najdete na webu Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

PaedDr. Jitka Mravinacová
PR specialistka
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky