Po 16hodinovém jednání se odboráři z odborového sdružení VIDA cítí vítězi! Na 40 000 železničářů si polepší, více než úředníci. V desátém kole vyjednávání se po 16hodinovém maratonu shodli zaměstnavatel ŐBB a zástupci zaměstnanců, odborové sdružení VIDA, na parametrech nové kolektivní smlouvy. Mzdy 40 tisíc železničářů se zvýší v průměru o 3,4 % a to zpětně od 1. července 2018. V neděli (2. 12.) ráno to oznámil zaměstnavatel (ŐBB) a později potvrdilo odborové sdružení VIDA. U navýšení mezd bude zohledněn již vyplácený nárůst mezd o 3 % od 1. října 2018.

Dojednané navýšení mezd platí pro období 12 měsíců, řekl šéf vyjednávačů ŐBB Thomas Scheiber. Pro porovnání: odborový svaz KOVO dojednal navýšení +3,5 %, úředníci pod +3 %. Dohoda obsahuje i lepší nástupní platy pro specifické drážní profese, jako jsou strojvedoucí, posunovači nebo vozmistři. V reálu to s navýšením + 8,5 % měsíčně přinese v přepočtu téměř 3000 Kč. U profesí, kde je dlouhodobě nedostatek zaměstnanců, ŐBB nově nabídne dodatečné volno za noční práci, a to až 7 dní ročně.

Do budoucna se ŐBB zavázala lépe plánovat turnusy a poskytnout tak zaměstnancům více volna. Železniční sektor v Rakousku zahrnuje kolem 60 podniků a 40 000 zaměstnanců. Největším hráčem je státní koncern integrované železnice ŐBB. K dalším podnikům patří Graz-Köflacher Bahn (GKB) a většinově soukromě vlastněný WESTBAHN (s menšinovým podílem francouzských státních drah SNCF).

Představitelé všech operátorů uvítali shodu a ukončení desátého kolektivního vyjednávání. Podle mluvčího ŐBB Roberta Lechnera zvýší dojednané parametry kolektivní smlouvy atraktivitu železniční dopravy jako zaměstnavatele na pracovním trhu. K dohodě nepochybně přispěla i varovná stávka z 26. 11. 2018, která postihla na 100 000 cestujících. Také ministr dopravy Norbert Hofer (Svobodní - FPÖ) ocenil pozitivní výsledek kolektivního vyjednávání na železnici, když řekl: „Jsem potěšen noční shodou o navýšení mezd a završením kolektivního vyjednávání. Parametry kolektivní smlouvy řadí i do budoucna železniční podniky mezi atraktivní zaměstnavatele v zemi.“

Roman Štěrba s využitím derstandard.at, APA, 2. 12. 2018