Budou České dráhy skutečně vypínat internet ve vlacích? taková otázka padla v rámci společné tiskové konference Českých drah a cateringové společnosti JLV ve čtvrtek 28. 2. 2019 ve Vládním salonku na pražském hlavním nádraží na generálního ředitele ČD Miroslava Kupce. „Je to pravda, nebo poplašná zpráva?“ ptal se tazatel.

„Bohužel se šíří špatné zprávy, často velice zkreslené,“ odvětil Miroslav Kupec. „Ale ta situace je poměrně jednoduchá. My jsme od začátku nabízeli službu připojení k internetu na palubách osobních vlaků přes wifi, doteď ve spolupráci se společností O2. Máme výjimku ze všeobecných obchodních podmínek tak, že máme neomezený přenos dat v těch vozech, nicméně ten přenos dat a to sbírání dat v rámci té přepravy už nabralo takových rozměrů, že jsme k 30. 4. dostali od O2 výpověď z výjimky, tzn., že od 1. 5. budeme službu hradit podle nějakých pravidel, kde případně už nebudou ta data neomezená.“ Jak generální ředitel Českých drah poznamenal, České dráhy již vyhlásily veřejnou zakázku na poskytovatele služby. „Máme už zadáno, jaké technické požadavky potřebujeme, ale v každém případě dojde k tomu, že budeme omezovat přenos dat na palubách našich vozů. Je to zcela běžná věc u železničních společností v Rakousku, v Německu.“

Podle Kupce se běžně stávalo, že student nastoupil v Pardubicích do vlaku, jel do Prahy, a během cesty si stahoval film. „A operátorovi došla trpělivost. Takže to opatření je reakcí na tyto případy. V žádném případě nebudeme omezovat připojení na internet, tzn. surfovat bude možné úplně normálně dál, nicméně musíme omezit a musíme zamezit neomezenému stahování dat. Takže nic dramatického se neděje,“ uzavřel Kupec.

Michael Mareš