Dopravce ARRIVA vlaky prošel v únoru intenzivní dozorovou činností, státní dozory neprobíhaly jen na „papírovou kontrolu“, ale především se přímo zaměřily na situaci v praxi, uvádí Drážní úřad v tiskové zprávě. Kromě intenzivní dozorové činnosti byly provedeny také průběžné kontroly v prosinci a v průběhu ledna. ARRIVA vlaky provozuje část vybraných rychlíkových linek, které objednává Ministerstvo dopravy, a některé osobní vlaky objednávané kraji v Libereckém a Zlínském a částečně i v Ústeckém kraji.

První státní dozor byl proveden ještě před začátkem platnosti nového jízdního řádu (platného od 15. prosince 2019) - 27. 11. 2019 byl vykonán zaměstnanci Drážního úřadu dozor nad získáním odborné způsobilosti strojvedoucích, na kterém byli přezkušováni čtyři osoby cizí národnosti. Součástí této zkoušky bylo i jazykové přezkoušení z českého jazyka. Dle výsledků bylo prokazatelné, že přítomní držitelé zahraniční licence strojvedoucího neměli problém komunikovat a vést dialog v českém jazyce.

Ani další státní dozory, které byly zaměřeny na bezpečné provozování drážní dopravy, neprokázaly žádná závažná pochybení, jež by vedla k odebrání osvědčení o bezpečnosti dopravce. Dopravce nebyl samozřejmě úplně bezchybný, jednalo se však o taková pochybení, která rozhodně neměla žádný vliv na bezpečný provoz, stojí dále v tiskové zprávě.

Drobné závady, na které státní dozory poukázaly, musí být odstraněny Arrivou v nejbližších týdnech. Jedná se například o doplnění lékárničky na stanovišti strojvedoucího, aktuální doplnění popisků posledních vykonaných kontrol na skříni vozidla, označení sedadel pro osoby se sníženou schopností pohybu či existence dvojího označení vlastníka vozidla – současného i předchozího. V některých případech chyběly nápisy a označení dle vyhlášky „dopravní řád drah“.

Během vykonaných státních dozorů nebyla ze strany Drážního úřadu zjištěna situace, která by vedla k nedorozumění mezi strojvedoucími a výpravčími. Tím však není úplně vyloučeno, že se taková situace v minulosti stát nemohla. Drážní úřad proto připomíná, že je nutné dodržovat komunikaci mezi provozními zaměstnanci dle stanovených vnitřních předpisů, což znamená, že strojvedoucí, výpravčí a další personál zúčastněných stran musí mezi sebou komunikovat v závazném slovním znění.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Drážního úřadu ČR