Česko ve čtvrtek 17. 2. zasáhl silný vítr a zkomplikoval dopravu na silnicích i železnicích, největší problémy byly v Plzeňském, Středočeském a Karlovarském kraji. Většinu komplikací způsobily popadané stromy. Ty například zastavily provoz na několika úsecích mezi Plzní a Chebem, na mezinárodní trati Plzeň – Domažlice/Mnichov, na části tratě mezi Českými Budějovicemi a Prahou v úseku Chotýčany - Hluboká nad Vltavou na Českobudějovicku, mezi Blatnou a Nepomukem na Strakonicku a mezi Hlinskem a Pardubicemi.

„Správa železnic ve čtvrtek 17. 2. do 18. hodiny evidovala 141 mimořádných událostí, převážně popadaných stromů na tratě nebo trakční vedení, 13x jsme zaznamenali najetí vlaku do spadlého stromu. Následky u 87 % mimořádných událostí se podařilo odstranit, takže postižené úseky jsou opět v provozu,“ uvedla ve čtvrtek večer, krátce po 19. hodině, mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová s tím, že potíže přetrvávají na těchto úsecích:

Chodová Planá - Planá u Mariánských Lázní (s předpokladem uvedení do provozu do 20. hodiny)
Žďár nad Sázavou – Ostrov nad Oslavou (s předpokladem obnovení provozu po jedné koleji ve 20.30 h)
Leština – Světlá nad Sázavou (provoz zastaven - výhled bude upřesňován)
Havlíčkův Brod – Jihlava – Horní Cerekev – Počátky-Žirovnice (s předpokladem uvedení do provozu v pátek 18. 2.)
Střezimíř – Heřmaničky (s předpokladem uvedení do provozu 18. 2. dopoledne)
Cheb – Františkovy Lázně (s předpokladem uvedení do provozu 18. 2.)
Františkovy Lázně – Hazlov (s předpokladem uvedení do provozu 18. 2.)

Jednotky drážních hasičů od čtvrtečního rána do 18 hodin vyjely kvůli silnému větru celkem ke 135 událostem, v průběhu výjezdů často odstraňovaly následky silného větru i na komunikacích cestou k zásahům.

Aktuálně, v pátek 18. 2. v 8 hodin ráno, zůstává zastavený provoz mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou, Chotěboří a Ždírcem nad Doubravou a v úseku Počátky – Žirovnice (popadané stromy). „Obnovení předpokládáme dnes do 12. hodiny,“ upřesnila v pátek ráno Radka Pistoriusová s tím, že zbývající úsek, na němž je v tuto chvíli ještě zastavený provoz, tedy Cheb – Františkovy Lázně (zlomená trakční podpěra) – Aš, plánuje Správa železnic zprovoznit zítra do 18. hodiny, navazující úsek do Aše pak do pondělí 21. 2. 2022.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Správy železnic, snímek Drážní inspekce

S ohledem na přetrvávající větrné počasí nelze vyloučit případná další omezení na železnici. Informace jsou k dispozici na webu: https://mapy.spravazeleznic.cz/mu