Pardubice se na začátku září opět staly městem dopravy. Již po jedenácté se zde uskutečnila Dopravní konference, v rámci které vystoupila řada odborných řečníků ze všech typů dopravy, aby zhodnotili a prodiskutovali dění v regionální i celostátní dopravě. 

V Kongresovém centru Paláce Pardubice dostaly ve čtvrtek 8. září v rámci odpoledního programu prostor k prezentaci a diskuzi české špičky v oboru dopravy napříč jejími druhy.

Na pódiu se tak objevili například generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl, ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica, první náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu Michal Kortyš a další.

Stěžejními tématy konference byly rozvoj a financování dopravní infrastruktury v regionu východních Čech v nadcházejících letech s ohledem na strategie Ministerstva dopravy, Dopravní uzel Pardubice, silniční hospodářství a dopravní obslužnost východočeského regionu, nejvýznamnější stavby Pardubického kraje, budoucnost regionální železniční a vodní dopravy a modernizace letiště v Pardubicích.

Konferenci hodnotím pozitivně hlavně z důvodu, že je to konference zabývající se všemi módy dopravy. V Pardubickém kraji a ve východních Čechách obecně se staví železnice, dálnice i silnice a já sem jezdím velmi rád. Tato konference má velký přínos pro to, aby stavby zde pokračovaly, protože Pardubický kraj, stejně jako celá Česká republika, si nové a moderní stavby zaslouží,” chválil konferenci generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Stejně tak přínos této akce vnímá i ředitel Státního fondu dopraví infrastruktury Zbyněk Hořelica:„Je to unikátní konference, která letos začala svoji druhou dekádu. Má smysl, protože z těchto diskuzí s odborníky z dopravy často vzejde mnoho užitečného.”

Na čtvrteční konferenci navázal o den později 21. silniční veletrh, který se uskutečnil v areálu Správy a údržby silnic Pardubického kraje a předvedlo se zde přes sedm desítek vystavovatelů.

A co přesně bylo v areálu Správy a údržby silnic Pardubického kraje tentokrát k vidění? „Veletrh je složen ze tří oblastí - minulost, současnost a budoucnost. K vidění bylo několik historických vozidel TATRA, přes sedmdesát vystavovatelů, kteří prezentují svoje materiály, služby, technologie a nové výrobky z hlediska stavby i strojního vybavení. Co se týče budoucnosti, je to o recyklaci a odpadovém hospodářství,” prozradil ředitel SÚS PK Miroslav Němec.

Za slunečného počasu viděli v praxi návštěvníci veletrhu, kromě stánků jednotlivých vystavovatelů, přípravu betonu vydrcovacími nůžkami k následné ekologické likvidaci betonového recyklátu, dále také likvidaci autovraku či ukázky dalších pracovních strojů.

Součástí veletrhu bylo také slavnostní předání nového vozu z projektu Tatra do škol, v rámci kterého dostal SÚS PK do svého provozu nový vůz Tatra Fénix postavený studenty Střední školy automobilní v Holicích, kteří v rámci své výuky sestavili z dodaných náhradních díků celý kamion.

„Je to úžasný projekt a jsem moc rád, že zde mohu být při finálním předání. Do budoucna máme velké plány a věřím, že se nám je podaří zrealizovat,”prozradil k projektu Tatra do škol radní Pardubického kraje pro školství Josef Kozel.

Právě ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec zhodnotil veletrh organizačně a návštěvnicky velmi úspěšný. „Přežívají pouze užitečné věci, takže pokud návštěvníci vyhodnotí, že je to věc vhodná opakovaně ke zhlédnutí, tak má svoji životnost,” prozradil recept k “dlouhověkosti” pardubického silničního veletrhu, který letos napsal své jednadvacáté pokračování, Miroslav Němec.ˇ

 

Pořadatel: Máša agency s.r.o.