Mužstvo SŽDC nemělo na turnaji O putovní pohár předsedy OSŽ konkurenci, vyhrálo všechna čtyři utkání a navíc na turnaji nedostalo ani gól. Právem si tak z Písku, z Mistrovství České republiky železničářů v kopané pro rok 2016, hraného jako turnaj „O putovní pohár předsedy OSŽ“, odváží počtvrté v řadě putovní pohár předsedy OSŽ.

Turnaje se tradičně zúčastnilo pět mužstev: ČD Cargo, a. s.; ČD, a. s., ZAP; Legios Louny; ČD, a. s., DKV (Plzeň); a obhájce loňského vítězství – mužstvo SŽDC, s. o.
Mistrovství ČR železničářů v kopané pro rok 2016, hrané jako 7. ročník turnaje O putovní pohár předsedy OSŽ, pořádá tradičně Odborové sdružení železničářů (organizačně zajišťuje Mezinárodní oddělení OSŽ a Regionální sportovní komise OSŽ Plzeň pod vedením Ivo Kačírka) ve spolupráci s ČD, a. s., ČD Cargo, a. s., a se SŽDC, s. o. Tentokrát se hrálo ve čtvrtek 8. září 2016 v OtavAreně v Písku (domovské hřiště SK Písek).
Slavnostní zahájení, které moderoval vedoucí Mezinárodního oddělení OSŽ Ing. Ondřej Šmehlík, se neslo ve znamení nevyslyšených přání. Jak předseda OSŽ a ředitel MČR Bc. Jaroslav Pejša, tak i Ing. Mojmír Bakalář (personální ředitel ČD Cargo) a generální ředitel SŽDC Ing. Pavel Surý, si přáli, aby se hrálo bez zranění. Během turnaje však došlo ke dvěma zraněním (shodou okolností v obou případech v mužstvu ČD Cargo), pro jednoho z hráčů musela přijet i sanitka. A nevyslyšena zůstala i přání týkající se „umístění na bedně“.
Začátek turnaje byl více než reprezentativní. Slavnostního zahájení Mistrovství České republiky železničářů v kopané pro rok 2016 se mimo jiné zúčastnili Bc. Jaroslav Pejša (předseda OSŽ), Mgr. Martin Malý (místopředseda OSŽ), Ing. Pavel Surý (generální ředitel SŽDC, s. o.), Ing. Mojmír Bakalář (personální ředitel ČD Cargo, a. s.), a Doc. Roman Štěrba, člena představenstva ČD, a. s.
„Dobrý den, všechny vás tady vítám a jsem rád, že jste se dostavili, doufám, v plném počtu, protože mužstvo DKV tvoří zatím jenom čtyři hráči, ale snad zahájíme v plném počtu,“ řekl v úvodu Jaroslav Pejša a dodal: „Doufám, že všichni budete mít radost z účasti na tomto turnaji, že pokud možno nedojde k žádnému zranění, a že tu největší radost pak bude mít asi to mužstvo, které vyhraje.“
Vzpomínkou na anglického internacionála a kanonýra Garyho Linekera (který pronesl památnou větu: „Fotbal je jednoduchá hra: 22 lidí se 90 minut honí za míčem a nakonec vždycky zvítězí Němci.“) začal po předsedovi OSŽ svůj projev Mojmír Bakalář: „Pokud jde o pohár předsedy OSŽ, tak v posledních letech vítězí tým SŽDC. Předpokládám, že všechny mančafty udělají všechno pro to, aby tomu letos bylo jinak. A SŽDC zase udělá všechno pro to, aby vyhrálo počtvrté. Přeji vám, abyste všichni odtud odešli zdraví.“
Jménem předsedy představenstva ČD Pavla Krtka i jménem svým poté účastníkům popřál hezký sportovní zážitek a fair play hru i člen představenstva Českých drah, a. s., Doc. Roman Štěrba: „Nezbývá, než si přát, aby zde přítomná mužstva ze skupiny České dráhy obsadila stupně vítězů,“ dodal.
Závěr slavnostního zahájení pak obstaral Pavel Surý, generální ředitel SŽDC: „Před chvílí jsme se tady s panem předsedou Pejšou bavili o unitární železnici a tady na tom zeleném trávníku je vidět krásný příklad unitární železnice. Takže, přeji vám všem krásné sportovní zážitky, sportovní boje, z nichž odejdete všichni zdraví. A také přeji, aby utkání proběhla v duchu fair play, a přeji vám všem krásný den.“
Turnaj se hrál systémem „každý s každým“ na dvou hřištích (podle platných pravidel kopané a ustanovení propozic), všechny zápasy se hrály 2 x 20 min. s 5 min. přestávkou.
Systémem start-cíl vyhrálo mužstvo SŽDC, s. o., které na turnaji nenalezlo přemožitele, ani nedostalo gól.


Konečné pořadí turnaje:
1.SŽDC
12 bodů (skóre 17:0), 2.LEGIOS Louny 9 bodů (6:5), 3.ČD, a. s., DKV (Plzeň) 6 bodů (skóre 5:9), 4.ČD Cargo (3 body, 2:6) a 5.ČD, ZAP (0 bodů, skóre 3:13).
Individuální ocenění:
Nejlepší brankář Jan Sedláček (SŽDC, TÚDC), nejlepší střelec Petr Darmovzal (SŽDC, HZS Brno, 10 gólů), nejlepší hráč – František Lazarik, Legios Louny

Michael Mareš