V pražském hotelu Olšanka se v pátek 18. 11. uskutečnila mezinárodní konference Asociace samostatných odborů (ASO) se zaměřením na uplatnění obtížně zaměstnavatelných osob na trhu práce v ČR. V úvodu konference přivítal předseda ASO Bohumír Dufek účastníky ze zahraničí (ze Slovenska, Polska, Maďarska a Německa), zástupce ministerstva práce a sociálních věcí, odborových svazů, podnikatelského sektoru a konfederace zaměstnavatelských svazů. Za OSŽ se jednání zúčastnili místopředseda ASO a předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša a tajemník ASO a výkonný tajemník OSŽ Martin Vavrečka.

„Není možné vyloučit určité osoby z pracovního procesu jen pro jejich zdravotní či sociální znevýhodnění,“ řekl ve svém úvodním slově Bohumír Dufek a připomněl, že úroveň společnosti je možno hodnotit podle toho, jak se chová k dětem, handicapovaným a starým lidem. „Zaměstnanost je nejlepší ochranou před chudobou a sociálním vyloučením,“ uvedl dále mimo jiné. Následovala prezentace odborných studií, věnovaných analýze pracovního trhu (Milan Šubrt), zaměstnávání starších osob na českém trhu práce (Ing. Kateřina Duspivová, Ph.D.), problémům zaměstnanosti mladých lidí (Ing. Tereza Mynářová), zaměstnávání osob s nízkým vzděláním (Ing. Kateřina Duspivová, Ph.D.), zaměstnávání osob po výkonu trestu (Dr. Jan Zikeš a Mgr. Pavel Bareš, Ph.D.), zaměstnávání cizinců z Ukrajiny (Jan Schroth a Dr. Jan Zikeš) a zaměstnávání osob se zdravotním postižením (Dr. Jan Zikeš).

Po prezentaci každého z témat byl dán prostor pro diskusi. Předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša se zmínil o zkušenostech se zaměstnáváním mladých lidí v aparátu OSŽ-Ú s tím, že některým z nich chyběla snaha a důslednost na rozdíl od seniorů, kteří projevují větší zodpovědnost a spolehlivost. Hovořilo se i o nízké propojenosti středních škol a učilišť s praxí, přičemž v ČR je tato provázanost ve srovnání s okolními zeměmi velmi nízká. Obsáhlejší diskuse byla také po prezentaci problematiky zaměstnávání osob po výkonu trestu. Někteří účastníci v této souvislosti zmínili i problém lidí, kteří dlouhodobě žijí pouze ze sociálních dávek a o práci nejeví zájem. Zazněl názor, že náš sociální systém je nastaven tak, že tyto lidi nic nemotivuje k tomu, aby usilovali o práci. Stejný postoj k práci pak mají i jejich děti.

Bohumír Dufek v závěru konference poděkoval všem, kdo se na ní podíleli, a konstatoval, že právě v době, kdy je hlad po pracovní síle, je nejlepší čas na vytváření lepších podmínek pro lidi, kteří jsou na trhu práce znevýhodněni. Na závěr shrnul tři hlavní cíle konference ASO: přesvědčit úřady práce, aby se více zabývaly zaměstnáváním znevýhodněných osob, přesvědčit vládu, aby přijala taková opatření, která těmto lidem zlepší podmínky pro získání zaměstnání, včetně daňových zvýhodnění, a také přesvědčit poslance a senátory, aby tento legislativní proces zbytečně neblokovali. S obsahem a závěry konference budou seznámeni premiér vlády ČR Bohuslav Sobotka a příslušní sociální partneři.

Zdeňka Sládková