Listopadové jednání Republikové rady seniorů (RRS) OSŽ bylo spojeno s návštěvou rady hostů a také s vizuální prezentací, kdy ještě před vlastním jednáním seznámil členy RRS provozovatel RZ Orion v Řecku Jotis Margaritopoulos s rekreačními možnostmi v zařízeních OSŽ. Po něm pak další host jednání, které se konalo v úterý 22. 11. v Praze, vedoucí mezinárodního oddělení OSŽ-Ú Ing. Ondřej Šmehlík informoval o možnostech využití prodloužených víkendů a rekreačních pobytů pro seniory v RZ Skalka v Rajeckých Teplicích.

Následující řečník, první místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun, jako vždy sdělil přítomným řadu nových informací z dění na železnici. Hovořil o jednání tripartity, které proběhlo den předtím a kde se jednalo mimo jiné o otevírání trhu na železnici a postoji OSŽ, které to odmítá za situace, kdy nejsou vytvořeny legislativní podmínky. „Tato problematika by měla být zařazena s rozpravou na program jednání vlády,“ řekl Vokoun. „Jsme někde uprostřed kolektivního vyjednávání, kdy zástupci OSŽ vyjednávají ve více než 20 firmách, kde máme členskou základnu,“ sdělil a doplnil, že na ČD je již uzavřeno jednání o Sociálním fondu. V diskusi se pak také hovořilo o uvažovaném nákupu kolejových vozidel státem, integraci jízdného mezi dopravci a v této souvislosti také o nedělní televizní diskusi v OVM, kde hlavními diskutéry byli první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček, podnikatel Radim Jančura a Jindřich Berounský za OC SOSaD.

S další informací pak přišel Petr Nárožník, pracovník OSŽ. Ten seznámil přítomné s možnostmi využití nabídek a služeb operátora T-Mobile, tarify volání, cenovými relacemi datových balíčků a telefonních přístrojů. Karel Hybš, místopředseda RRS, seznámil členy s programovou nabídkou pobytů v RZ Skalka ve dnech 29. 7. – 5. 8. 2017 pro seniory. Členové rady pak odsouhlasili termíny svých jednání v příštím roce, následovala kontrola plnění usnesení jednání. Tady se jeden z úkolů týkal rozdělení mandátů na sjezd OSŽ v příštím roce. Podle místopředsedy RRS Aloise Malého by bylo nejlepším řešením, aby delegáty sjezdu (na počet přidělených mandátů) navrhli sami členové RRS, protože mají nejlepší přehled o tom, jak oni sami ve svých organizacích a klubech pracují. Do diskuse, která se týkala toho, kdy zaměstnanec, který odešel z podniku na tzv. DSP a následně se zaevidoval na úřadu práce (tedy neodešel bezprostředně do důchodu), a který tak nemá nárok na poskytnutí příspěvku na rekreaci zaměstnavatelem, se opět zapojil místopředseda Vokoun. Ten vysvětlil, proč tomu tak je a proč zaměstnavatel postupuje v souladu s právním řádem. Pak už následovalo závěrečné „kolečko“ informací jednotlivých členů o připravovaných, nebo již uskutečněných aktivitách ve svých klubech a účasti na jednáních v Krajských radách seniorů.
Miroslav Gloss