Díky přibližně dvacet kilometrů dlouhé nové trati se ode dneška zase o něco zkrátí cesta vlakem z Prahy do Českých Budějovic. Nová trať je přibližně o dva kilometry kratší než původní historická trasa Dráhy císaře Františka Josefa. Od poloviny prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, se jízdní doba expresů mezi Prahou a Táborem zkrátí na 59 minut. Další zkrácení přinese zprovoznění modernizovaného úseku mezi Soběslaví a Doubím, na který vlaky vyjedou v září.

Slavnostní zahajovací jízdy se ve čtvrtek 30. června 2022 odpoledne zúčastnili ministr dopravy Martin Kupka, generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, novináři a další pozvaní hosté včetně starostů dotčených obcí. „Moje první pocity jsou velmi příjemné, hlavně je to ucelený úsek dvaceti kilometrů fakticky nové trati. V tom je to určitě významná premiéra, protože nás v následujících letech čekají výstavby tratí v nových stopách a tohle je v tomto směru první vlaštovka a zároveň důležitá zpráva, že se doprava na železnici bude zrychlovat,“ řekl Martin Kupka bezprostředně poté, co nově otevřeným úsekem projel: „Od nového jízdního řádu to bude znamenat pro cestující mezi Prahou a Českými Budějovicemi úsporu času 22 minuty. Ta investice je významná, obrovská i z hlediska porovnání s jinými obdobnými projekty otevíranými v předchozích letech. 6,7 miliard korun je částka, kterou investovala Česká republika s pomocí EU do 19,9 km nové trati, po které bude možné po zprovoznění ETCS jezdit až dvousetkilometrovou rychlostí. To všechno jsou dobré zprávy a já přeji, aby ta trať bezpečně dlouho sloužila, minimálně tak dlouho, jak sloužila ta předchozí.“

Podle Martina Kupky pro plynulou a rychlou jízdu v celé trase ještě zbývá připravit k výstavbě poslední část koridoru Nemanice – Ševětín, na tento úsek jako na jeden z prvních železničních projektů tohoto typu v ČR, zvažuje ministerstvo dopravy formu PPP, tedy spolupráci veřejného a soukromého sektoru.

Spokojen byl i generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda: „Jsme v nové stopě, teď se to znovu potvrdilo a zkušenost i na stavbě Blansko – Brno to ještě umocňuje, že když se nestaví za provozu, tak to opravdu jde rychleji, říct i kvalitněji, by bylo nadnesené, ale určitě je na to mnohem lepší přístup, než za provozu, takže to je první nej. Druhé nej je, že v minulosti jsme na rozdíl od silnic a dálnic jenom opravovali a teď máme opravdu nový kus tratě, dvacetikilometrový, a jsem na to pyšný. Další nej je dobrá spolupráce s místními samosprávami: nová zastávka, nová stanice, i to nádraží, kde budou se budou předjíždět nákladní vlaky, tak se fakt povedlo,“ uvedl s tím, že toto téma „rezonuje“ i u sousedů v Rakousku: „Dávají to do programu 2025+ a strašně se o to začínají zajímat, mám z toho radost. První nákladní vlak tudy projede v jednu v noci. Mluvil jsem s tím dopravcem a slíbil, že mně hned bude psát, co je všechno špatně, takže se na to moc těším.“

Nová trať začíná v Sudoměřicích u Tábora, kde navazuje na již dokončenou modernizaci koridoru od Tábora, v souběhu s dálnicí D3 vede hlubokým zářezem se třemi nadjezdy, přes zastávku Mezno (v nové poloze blíže obci) a 840 metrů dlouhým tunelem dospěje do nové zastávky Střezimíř a poté do nové železniční stanice Červený Újezd u Votic (zde osobní vlaky stavět nebudou, k tomu účelu je zřízena nová zastávka Červený Újezd u Votic), ta bude sloužit k předjíždění vlaků). Další dominantou tratě je 660 metrů dlouhý tunel Deboreč, za ním následuje zastávka Ješetice. V hlubokém údolí mezi Ješeticemi a Heřmaničkami vybudovali stavbaři celkem čtyři mostní estakády dlouhé 244, 180, 175 a 80 metrů se zastávkou Heřmaničky.
Stavba končí před železniční stanicí Votice, kde navazuje na dříve dokončenou modernizovanou trať Votice – Benešov u Prahy.

Celkové náklady dosáhnou částky 6,7 miliardy korun. Projekt je spolufinancován EU z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava 2014-2020. Příspěvek EU může dosáhnout až 3 966 814 703 Kč. Národní financování zajišťuje SFDI, zhotovitelem prací je firma OHLA ŽS.

Michael Mareš