Názor, který také zazněl na jednání elektrotechnické sekce infrastruktury OSŽ (ESI) v Pardubicích 16. června 2015. Ten může mít své opodstatnění, vzhledem k tomu, že těch zaměstnanců, kteří za léta práce se v profesi elektromontér PTSZ dostali na vyšší tarifní stupeň, odchází větší počet do důchodu. Díky tomu, že k SŽDC, s. o., dnes už nastupují mladí zaměstnanci, se věkový průměr zaměstnanců v této profesi zlepšuje.

Noví zaměstnanci ale začínají s pátým tarifním stupněm a trvá řadu let, než získají praxi a zvyšováním své kvalifikace se dostanou do vyššího tarifu. Podle názoru čtrnácti členů sekce, kteří se jednání v Pardubicích zúčastnili, je dnes pátý tarifní stupeň u tohoto povolání již překonaný a zbytečný a měl by být zrušen i vzhledem k tomu, že zařízení je dnes mnohem technicky složitější, a také proto, že řada mladých, kteří by měli zájem o práci na železnici, považují nástupní plat za příliš malý a raději hledají práci jinde! Jednání sekce bylo v letošním roce první, po více než půlroce a kromě předsedy sekce Jiřího Bernarda se ho účastnil i tajemník Podnikového výboru OSŽ SŽDC, s. o., Adolf Hradílek.

Ten podal řadu informací z jednání PV, o řešení Směrnice č. 75, názoru části členů PV z řízení provozu na potřebu jednat o otevření Katalogu prací a provedení změn. Hovořil i o problematice zadávání zakázek na opravné a investiční práce, kde vyjádřil obavu z nekvalitní práce některých firem, které dostanou zakázku a nemají přitom dostatek zkušeností. Připomněl také, že za dva roky bude sjezd OSŽ a je potřebné hledat vhodného kandidáta i na funkci v podnikovém výboru. Vyzval také k větší iniciativě závodní výbory OSŽ v Oblastních ředitelstvích SŽDC, které by měly samy zvážit a navrhnout možné navýšení tarifních stupňů podle náročnosti skutečně vykonávané práce u některých zaměstnanců. Členové sekce se zamýšleli nad dalším postupem ve své činnosti a vzhledem k tomu, že kolektivní vyjednávání o nové PKS se blíží, hovořilo se také o prioritách a zazněly některé návrhy, kterými by se vyjednavači měl zabývat. Došlo opět na diskusi o rozsahu ozdravných pobytů, které obsahuje letošní PKS, zazněly opět návrhy na rozšíření počtu povolání s tímto nárokem. Tady se členové shodli na tom, že je potřebné udělat průzkum v jednotlivých odvětvích infrastruktury o tom, kdo skutečně má zájem o tyto ozdravné pobyty. Prioritou pro členy je mzdový nárůst v tarifních stupních, řešení profesního příplatku, který by se mohl zrušit a „přelít" právě do tarifních stupňů. Došlo i na problematiku přesčasové práce, zejména v noci a projednání s odbory. Pokud jde o řešení některých nedostatků v organizačních jednotkách SŽDC a řešení stížností, zdůraznil tajemník Hradílek nutnost písemného podání s podpisem stěžovatele a prvotního řešení a vyjádření příslušného závodního výboru OSŽ! Na závěr jednání sekce se členové shodli na potřebě sejít se ještě do prázdnin a znovu jednat o vlastních návrzích do kolektivního vyjednávání.

Miroslav Gloss