Říjnové jednání Republikové rady seniorů OSŽ 19. 10. několikrát v průběhu dne navštívil Vladislav Vokoun, I. místopředseda OSŽ. Několikrát proto, že se během dne věnoval i ohlášené návštěvě. Přišel krátce po zahájení jednání rady jejím předsedou Kurtem Mužíkem, omluvil předsedu svazu, který byl na jednání, pozdravil členy rady a informoval je o podepsání zásad a rozpočtu Sociálního fondu na ČD, a. s., pro rok 2016, a také o tom, jak probíhá kolektivní vyjednávání.

Hovořil i o vydání dopisu personálního odboru ČD ze dne 30. září 2015, kterým by bylo od nového grafikonu 2015/2016 omezeno užívání režijních jízdenek na trati Praha – Olomouc – Ostrava a o jednání všech odborových centrál na železnici, které s tímto postupem nesouhlasí. Delší čas pak v závěru jednání diskutoval se členy rady o zaměstnaneckých jízdních výhodách a možných řešeních, o sledování obsazenosti vozů I. třídy u tzv. komerčních vlaků v konkrétních pracovních dnech v týdnu, o očekávaném vývoji v převodu majetku na SŽDC, s. o., a mediální prezentaci v tisku. Diskutovalo se o právní způsobilosti provozovatelů osobní dopravy, možnostech zjišťování schopnosti firem realizovat investiční zakázky jako vítěze výběrového řízení. Velmi živě se diskutovalo o volbách do krajů v příštím roce a možnostech angažovanosti odborů a seniorů. Členové rady pak seznámili I. místopředsedu OSŽ se záměrem uspořádat v příštím roce sportovní hry seniorů v rámci OSŽ.
Rada seniorů pak jednala o potřebě vypracování časového plánu pro výjezdní zasedání v Železné Rudě, místopředseda RRS Alois Malý, který jednání řídil, informoval o aktivitách Rady seniorů ČR, které se týkají valorizace důchodů a o tom, jak došlo ke stanovení částky navýšení o 40 Kč a přiznání jednorázové částky 1000 Kč pro důchodce. Na závěr jednání informovali opět členové rady o aktivitách ve svých klubech a akcích v krajských radách seniorů.

Miroslav Gloss