Všechny deníky na předních stránkách informují o tragické nehodě, která se odehrála na železničním přejezdu (P3706) v Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku. Nehodu způsobil vlak vedený jako posun mezi dopravnami. K nárazu došlo na vyloučené koleji, kde nefungovala signalizace.

„O vypnutém zabezpečení přejezdu byl strojvedoucí posunu informován a měl tomu přizpůsobit jízdu" řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Podle vyšetřovatelů ale strojvedoucí až čtyřnásobně překročil povolenou rychlost, a co hlavně - strojvedoucí společnosti Lokotrans Servis nadýchal po nehodě téměř dvě promile.

Podle Aktuálně.cz vláda schválila prodej dvojice nevyužívaných tratí výrobci zabezpečovací techniky, společnosti AŽD Praha. Ta za železniční tratě z Čížkovic do Obrnic, respektive z Dolního Bousova do Kopidlna nabídla státu jedenáct milionů korun. Jde o první případ prodeje nevyužívané železniční trati soukromé společnosti.

Dále se Aktuálně.cz zabývá prvním vážným teroristickým útokem v Česku, který plánovali anarchisté a agenti provokatéři, ale nikdy se neuskutečnil. Teroristé, české národnosti, měli v úmyslu zapálit vojenský vlak. Hlavní obviněný Petr S. s médii nekomunikuje a tvrdí, že se jednalo o policejní provokaci.

Denik.cz přinesl zprávu o pokutě pro České dráhy ve výši 800 000 Kč. Pokutu udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za nezákonné dělení zakázky na redukované opravy osobních železničních vozů. Rozhodnutí není pravomocné, řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. České dráhy už proti rozhodnutí podaly rozklad.

E15 zase dnes otiskla zajímavý rozhovor s generálním ředitelem SŽDC Pavlem Surým. Co si myslí o vysokorychlostní železnici? Jak je spokojen s výsledky velkých investic loňského roku? A jaké má SŽDC plány do budoucna? Celý rozhovor si můžete přečíst zde.  

Hospodářské noviny hned na první straně své tištěné verze píší o Velké vlakové obměně v Česku; chystá se nákup 150 regionálních souprav a několika desítek rychlíků a jedná se o nákup vlakových souprav státem za 11mld. korun pro regionální dopravu a 9,5 mld. korun by mělo putovat na nové rychlíky, většina financí je z evropských fondů. „Vlaků bude hodně a budou koupené vždy pro konkrétní linku, nepůjde je dát jinam,“ řekl v rozhovoru pro HN ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Nakupovat se budou pouze nové vozy, nikoliv repasované starší ze zahraničí. Výrobci kolejových vozidel, podle HN, jsou připraveni se o zakázky „poprat“. Z rozhovoru vybíráme nejdůležitější informace:

20,5 mld. korun je celkem vyčleněno v evropských fondech na obnovu vlaků v Česku.

11 mld. korun je připraveno na obměnu vagonů na regionálních tratích. Cena jedné vlakové jednotky se dost liší, od 100 do 250 milionů. Záleží na tom, zda jde o motorový vlak či elektrický vůz.

77 elektrických vlakových jednotek na lokální tratě by se mělo koupit z balíku evropských peněz. Typově půjde například o stroje, jako je patrová Škoda CityElefant.

80 motorových vlakových jednotek by se mělo podle vládního plánu v příštích letech nakoupit z evropských peněz. Naftové vozy jsou o něco levnější než ty elektrické, typově jde například o polský motorový vůz Pesa Link II, v Česku známý jako RegioShark.

9,5 mld. korun poputuje z evropských fondů v příštích letech na nákup nových vozů na rychlíkové a expresní linky. Ty financuje a objednává stát, regionální dopravu organizují kraje.

50 souprav rychlíkových vlaků by se mohlo pořídit za necelých 10 miliard z evropských fondů určených na expresní tratě. Českédráhy nedávno pořídily 14 nových vlaků za 2,7 miliardy Kč.

3 mld. korun ročně posílá vláda krajům jako státní příspěvek na financování regionální železničnídopravy. Jde zhruba o třetinu krajských nákladů na vlaky. Od roku 2019 se změní pravidla - zatímco nyní dostávaly různé kraje procentuálně různé sazby, nově budou všichni mít nárok na 30 procent svých výdajů.

První soupravy by se na kolejích měly objevit v roce 2019.

Regionální Moravský deník slaví velký návrat na železnici ze Šumperku do Koutů nad Desnou. Na trať se po devatenácti letech vrátí Českédráhy. Změna dopravce Železnici Desná čeká v souvislosti se zavedením provozu elektrických vlaků, které budou z Koutů jezdit přímo do Olomouce. České dráhy nahradí na trati společnost Arriva, která elektrické soupravy nevlastní.

Deník Právo v oddíle trhy a ekonomika řeší převod nádražních budov na SŽDC. Zákon o převodu je schválen již od prosince, přesto ČD stále vlastní přes více než 1500 nádražních budov, a to je i příčinou toho, proč ještě nebyly zahájeny rekonstrukce.  Samotná SŽDC se na převod nádražních budov již delší dobu připravuje jak finančně, tak i organizačně. Nachystán je rovněž plán skutečně naléhavých oprav. O dalším využití nádraží bude proto SŽDC jednat se zástupci samosprávy. Právě ti dostanou důležité slovo v tom, jak to které nádraží do budoucna nejlépe využít.

Petra Sojková