Expert na testování vlaků Antonín Blažek (na snímku) má za sebou jeden z nejhorších týdnů svého života. Generálního ředitele Výzkumného ústavu železničního zatkla minulé úterý (22. 3.) brzy ráno policie a obvinila jej z korupce při zadávání milionových státních zakázek. Stíhání se nevyhnul ani jeho kolega z představenstva Petr Kaván, a dokonce ani celá Blažkem řízená firma, která je dceřinou společností Českých drah.

Přesto Blažek tvrdí, že nic protizákonného neprovedl. „Je to pro mě velmi nepříjemná situace. Odmítám, že bych se dopustil korupce. Věřím, že se vše vysvětlí a s kolegou se očistíme," řekl Blažek Aktuálně.cz (31. 3. 2016) ve vůbec prvním veřejném vyjádření od chvíle, kdy ho detektivové začali stíhat. Z čeho přesně ho policie viní, odmítl sdělit. Právě jeho obvinění v rozsáhlé kauze se šesti stíhanými lidmi a třemi firmami překvapilo železničáře, kteří se Blažka začali zastávat. Je pro ně těžko uvěřitelné, že se Blažek zapletl do korupce. Šéf výzkumného ústavu, který se zabývá zejména vývojem a testováním kolejových vozidel, má pověst nejen jednoho z největších odborníků, ale především člověka s vysokým morálním kreditem.

MF DNES získala kompletní seznam prověřovaných soutěží. Zvlášť závažný zločin poškození finančních zájmů EU byl podle policie spáchán při zadání zakázky „Odstranění propadů rychlosti na trati Lužná u Rakovníka – Chomutov, v úseku Žatec – Chomutov“. Její hodnota činí 757,5 milionu Kč. U SŽDC měl vyhrát uchazeč, který by nabídl nejnižší cenu. Detektivové však tvrdí, že „mělo dojít k manipulování zadávacího řízení a k manipulaci s písemnostmi. A to s cílem zabezpečit umístění jako prvního uchazeče v pořadí, společnosti Strabag Rail. Zejména pak v neprospěch společnosti Silnice Group a společnosti Chládek a Tintěra.“ MF DNES již informovala, že vyšetřování může ohrozit čerpání eurodotací. Stát dosud proplatil Strabag Rail čtvrt miliardy. Projekt však financuje i Operační program Doprava. Stát požádá o proplacení až po jeho dokončení. Jenže běží-li vyšetřování, nemusí Brusel proplatit nic. V porovnání s předchozím případem jde v těch dalších o „drobné“. Detektivové prověřují podezření ze spáchání zločinu zjednání výhody při zadání zakázky „Revitalizace trati Týniště nad Orlicí – Broumov“ za 30,6 milionu korun. Tentokrát se zaměřili na projektantskou firmu Sudop Praha a jejího obchodního ředitele Petra Lapáčka.
Třetí údajně zmanipulovaný tendr SŽDC za 20 milionů korun nese název „Rychlá spojení – studie příležitostí“. Čtvrtý, taktéž za 20 milionů, se týká „Technicko-provozní studie – Technická řešení VRT“. De facto jde o vypracování koncepce pro vysokorychlostní tratě. Vyhrálo sdružení firem Sudop Praha, Metroprojekt (vlastněný Sudopem) a ACRI (sdružení českého železničního průmyslu). Nikdo z nich zkušenosti s vysokorychlostními železnicemi nemá, španělský zájemce se zkušenostmi naopak neprošel kvalifikací.
S veřejnou zakázkou „Revitalizace trati Chlumec nad Cidlinou – Trutnov“ zase podle policie souvisel zločin pletichy při zadání veřejné zakázky a zločin poškození finančních zájmů EU. SŽDC tendr vyhlásila 17. dubna 2015 za 35,7 milionu korun.
V šestém případě jde o zakázku na projekt „Revitalizace traťového úseku Ústí nad Orlicí – Choceň“ s předpokládanou hodnotou 30 milionů. Zločinu zjednání výhody při zadávání zakázky se údajně dopustily osoby ze Sudopu Praha a SŽDC. Za poškození finančních zájmů EU se škodou velkého rozsahu hrozí obviněným až desetileté vězení.
Ve druhé větvi případu Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality prověřuje i „další podezřelé veřejné zakázky, jejichž zadavatelem byla SŽDC“. Celý případ se tak může rozrůst o další obvinění.

Benešovský deník se zabývá stavbou koridoru dvoukolejného železničního koridoru mezi Voticemi a Sudoměřicemi u Tábora. Modernizace tratě z Prahy do Tábora, kde už je hotový čtvrtý železniční koridor z Hostivaře do Votic, se o několik let protáhne, to vzhledem k nutnosti provést celý proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA) znovu, podle nových evropských regulí. Bez nového posudku by investor, Správa železniční dopravní cesty, nezískal finanční podporu z evropských fondů. „Stavba určitě letos nezačne,“ potvrdil pro média generální ředitel SŽDC Pavel Surý. „Reálně tu hrozí, že budeme muset dělat novou dokumentaci EIA. Na to bychom potřebovali při notné dávce optimismu rok až dva, pesimistický odhad je ještě mnohem delší.“ Optimistický termín zprovoznění celého budovaného koridoru je podle Pavla Surého rok 2021.

Bruntálský deník ve své pravidelné rubrice Otázka pro… oslovil Michaela Cestera, experta na dopravu, a ptal se ho na revitalizaci trati Krnov – Opava. Ačkoliv samotná revitalizace trati je bezpochyby pozitivním krokem, není bohužel krokem dostačujícím. K výraznému zlepšení parametrů trati dojde pouze na necelé polovině úseku. Jedná se o úsek Krnov – Skrochovice o délce 12 km. Součástí stavby není elektrizace trati. Opava je již mnoho let součástí Koncepce rozvoje dopravní infrastruktury Moravskoslezského kraje. Elektrifikace by přitom přinesla zcela nové možnosti: zavedení přímých vlaků Krnov – Opava – Ostrava – Český Těšín – Jablunkov, vedenými moderními elektrickými jednotkami v intervalu 30/60 minut, výrazné zvýšení traťové rychlosti (například až na 140/160 km/h) a tím podstatné zkrácení cestovních dob. U neelektrizovaných tratí takové rychlosti nemají význam, protože v ČR neexistují vhodná moderní dieselová vozidla. Otázkou navíc zůstává, jaká vozidla budou na nově revitalizovanou trať nasazena.
Na titulní stránce Bruntálského deníku se skví informace i o dlouhé výluce na trati Krnov – Opava. Od 1. 4. budou vlaky nahrazeny autobusy. Dlouhodobá výluka potrvá až do 7. prosince. Stavební práce byly zahájeny již počátkem března, dosud však nebránily železničnímu provozu. Předmětem stavební zakázky je rekonstrukce vlastní kolejové dráhy, tedy železničního svršku a spodku, rekonstrukce nástupišť stanic a zastávek, modernizace železničního zabezpečovacího zařízení, zřízení dálkového ovládání zabezpečovacího zařízení, zabezpečení či rekonstrukce vybraných železničních přejezdů. Výsledkem má být zvýšení rychlosti a komfortu cestujících.
„Vlaky budou moci jezdit rychlostí až 120 kilometrů za hodinu,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. „Tuto rychlost však plně využijí pouze rychlíky,“ doplnil krnovský dopravní expert Michael Cestr.

Správa železniční dopravní cesty letos začala s modernizací vybraných úseků i trati z Břeclavi do Znojma, pokračovat bude i příští rok. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) před dvěma týdny ve Znojmě hovořil o tom, že by díky tomu mohlo fungovat lépe železniční spojení Brna se Znojmem. Ministerstvo dopravy i Jihomoravský kraj však nyní hovoří pouze o zlepšení dopravy mezi Znojmem a Břeclaví a lepší dostupností některých částí Znojemska směrem na Brno, vyplývá z jejich odpovědí pro ČTK. Pro dopravu mezi dvěma největšími městy kraje má i v budoucnu zůstat klíčová páteřní autobusová linka 108.
Ani po rekonstrukci úseků trati na Břeclav, která umožní vlakům zrychlit z 80 na 120 kilometrů za hodinu, se nestane spojení s Brnem po železnici konkurenceschopné. Modernizace trati zahrnuje lepší zabezpečení přejezdů, díky čemuž nemusí vlaky zpomalovat. Dále bude z 69 kilometrů trati opraveno 25 kilometrů tak, aby se na nich mohla zvýšit rychlost. Za 1,8 miliardy korun budou zrekonstruovány také stanice ve Valticích, Hodonicích a Mikulově a také v Sedlci u Mikulova, kde vznikne místo zastávky stanice, aby se zde mohly křižovat vlaky. Železničním napojení Znojma na Brno tak i nadále zůstane neperspektivní. Revitalizaci přímé trati přes Moravský Krumlov totiž SŽDC v plánu nemá. „Na této trase nelze dosáhnout výraznějšího zkrácení jízdních dob,“ uvedl Neusar. Dnes na této trati jezdí pouze osobní vlaky s nutností více přestupů.

ČT24 přináší informace o osudu Pendolina poškozeného při nehodě u Studénky. Dva vozy Pendolina, poškozené při tragickém střetu s kamionem na přejezdu ve Studénce, opraví výrobce pendolin Alstom do dvou let. České dráhy s ním uzavřely smlouvu, renovace čelního a jednoho vloženého vozu bude stát 211 milionů korun. Elektrická jednotka 680.003 se sice do provozu již částečně vrátila, její nepoškozená část ale pouze nahrazuje části jiných pendolin, když právě procházejí vyvazovací opravou.

Česká televize odvysílala i reportáž v bloku poledních zpráv o obnově nádraží v Bohumíně. Během příštího týdne se mají na nádraží vrátit téměř všechny osobní vlaky. Na místě je vystavěno provizorní staniční zabezpečovací zařízení, které by mělo umožnit výpravčím mít pod kontrolou aspoň nejvytíženější třetinu z 200 výhybek.

Z informací serveru E15 vyplývá, že vedení Českých drah dostalo volnou ruku k doplnění lokomotivní flotily. Stane se tak formou pronájmu. Řídící výbor jako nejvyšší orgán společnosti schválil vypsání soutěže na desetiletý pronájem deseti strojů, předpokládaná hodnota přesahuje miliardu korun. Deníku E15 to potvrdil mluvčí ČD Radek Joklík. Lokomotivy mají v první řadě tahat expresy mezi Prahou a Hamburkem, kde drahám selhal plán s nasazením nových škodovek. Dráhy nyní urgentně potřebují třísystémové stroje pro rychlost až 200 kilometrů v hodině, aby mohly plnit smlouvu s Deutsche Bahn. Německý dopravce, zaštítěný sankční hrozbou, tlačí na to, aby hamburské expresy jezdily už od prosince bez přepřahání.

Z médií se také dozvídáme, že počet cestujících na českých kolejích loni pošesté v řadě vzrostl. Vlaky přepravily meziročně o 600 tisíc pasažérů více, celkem 176,6 milionu. Důležitější je ale výkon v takzvaných osobokilometrech, který se zvýšil o téměř sedm procent na 8,3 miliardy, což je nejvíce za posledních dvacet let.

Až na osm let mohou skončit ve vězení výpravčí a signalista ze železniční stanice Horažďovice. Policisté je obvinili za srážku vlaků, která se stala loni v srpnu na Klatovsku. Podle informací Práva bylo trestní stíhání zahájeno pro zločin obecného ohrožení z nedbalosti. Toho se měli oba zaměstnanci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) dopustit tím, že nepostupovali tak, jak jim ukládají předpisy k zajištění bezpečnosti drážní dopravy, přičemž svým jednáním vystavili lidi nebezpečí těžké újmy na zdraví a způsobili škodu velkého rozsahu. Policisté vycházeli ze závěrů šetření Drážní inspekce, podle níž právě tito dva pracovníci SŽDC nesou odpovědnost za železniční karambol, při němž bylo zraněno 12 lidí a škoda přesáhla osm miliónů korun.

Dopravu ve francouzské metropoli ve středu 30. 3. 2016 ochromil začátek stávky zaměstnanců pařížských dopravních podniků. K protestu se ve čtvrtek po celé zemi měli připojit železničáři, letoví dispečeři a také pracovníci veřejnoprávní televize. Důvodem stávky, která skončí v pátek brzy ráno, je nesouhlas s chystanou vládní reformou zákoníku práce. Podle ČTK měla stávka trvat do pátečního rána. Hlavní dopravní potíže Francouze čekaly ve čtvrtek, kdy nevyjely některé vlaky TGV, ale také regionální spoje. Přepravní kapacita v důsledku stávky byla snížena asi na polovinu.

Výběr z tisku připravila Petra Sojková, Obzor