Společným cílem je zvýšení konkurenceschopnosti železnice vůči jiným druhům dopravy. Železnice by měla být nejen páteřní součástí plánu budoucího dopravního systému v Evropě, ale také jeho koordinátorem. Záměr je plně v souladu s Dopravní politikou Evropské komise do roku 2050 „Plán jednotného evropského dopravního prostoru – vytvoření konkurenceschopného dopravního systému účinně využívajícího zdroje“.

Rozvoj nových technologií může pro železnici znamenat nejen pokrok, ale také riziko. Přestože je železnice efektivní, rychlá, ekologická a bezpečná, nemá ve srovnání například s automobilovou dopravou rovné podmínky. Na železnici jsou kladeny stále vyšší, především bezpečnostní požadavky, aniž by odpovídajícím způsobem rostla také podpora z veřejných zdrojů.
Ředitelé největších evropských národních železničních podniků tak chtějí lépe koordinovat své plány v mezinárodní oblasti a společně vytvářet tlak na politiky, aby smysluplnému budování železniční sítě v Evropě věnovali pozornost a podporu, zejména pak v oblasti vytváření příslušného právního rámce.
Předseda představenstva a generální ředitel českého národního dopravce Pavel Krtek je od loňského podzimu členem vedení Společenství evropských železnic (CER Management Committee), České dráhy tak mají příležitost do procesu aktivně zasahovat.
Vedle snahy o zkvalitnění služeb, zvýšení bezpečnosti, rychlosti a přesnosti železniční dopravy je cílem propojení evropských států sítí vysokorychlostních železnic.
Jedním z projektů je i právě otevřený tunel Gotthard na severojižní ose mezi Frankfurtem a Milánem. Předseda představenstva a generální ředitel ČD Pavel Krtek (na snímku) k tomu říká: „Pro České dráhy to znamená, že musíme zvýšit tlak i na modernizaci spojení východ – západ, jehož jsme logickou součástí. Spolu s německými kolegy usilujeme o modernizaci infrastruktury na lince Praha – Mnichov, kde je kvůli stavu trati vlaková doprava nekonkurenceschopná. Kdyby se podařilo zkrátit jízdní dobu ze současných šesti na čtyři a půl hodiny, řada lidí by dala přednost vlaku před auty i letadly. Trať je ale na mnoha úsecích jednokolejná a dokonce není ani celá elektrifikovaná.“ Dalším společným projektem ČD a DB je zlepšení vlakového spojení Praha – Drážďany – Berlín. Stavební práce na 73 kilometrů dlouhém úseku Baruth/Mark – Hohenleipisch ve spolkové zemi Braniborsko zahájily DB v pondělí 30. května. Na rekonstruovaném úseku se zvýší rychlost vlaků na 200 km/h, což má zkrátit cestovní čas mezi Berlínem a Drážďany na 1 h 47 min. (v současnosti 2 h 2 min.). Do roku 2020 bude trať vybavena evropským zabezpečovacím zařízením ETCS, což umožní další zkrácení cestovní doby. „Cílovým stavem by měla být jízdní doba mezi Berlínem a Drážďany pouhých 80 minut. Dojde tak k dalšímu významnému zkrácení cestovní doby z Prahy do Berlína. Zrychlit spojení Prahy, Drážďan a Berlína je společným zájmem Českých drah, Deutsche Bahn i vlád české republiky a spolkových zemí Sasko, Braniborsko a Berlín,“ doplňuje člen představenstva ČD odpovědný za úsek projektů a mezinárodních vztahů Roman Štěrba.
Další cestu k zatraktivnění železniční dopravy vidí šéfové evropských železniční společností v rozvoji elektronického prodeje jízdních a rezervačních dokladů, zlepšení systému informovanosti zákazníků v případě mimořádností, ale také v zavádění dopravních modelů „door to door“ a sladění odbavovacích systémů jednotlivých železnic.
České dráhy jsou stejně jako jejich partneři v zahraničí připraveny pokračovat v investicích do modernizace vozidlového parku a v souladu se společnou strategií CER, OSŽD a UIC své záměry koordinují s národními dopravci jiných evropských zemí. Od státu přitom potřebují pomoc v podobě vybudování moderní, rychlé a kapacitní infrastruktury. Klíčové je pro železnici také konkurenceschopné zpoplatnění dopravní cesty v porovnání se silniční dopravou, a to včetně řešení zátěže ekologické elektrické trakce poplatky za obnovitelné zdroje.
Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Českých drah, snímek SBB-CFF-FFS