Za prvních šest měsíců došlo v celé České republice k celkem 82 střetnutím na železničních přejezdech, což je o 4 více než za stejné období loňského roku. Nejčastěji docházelo k nehodám na železničních přejezdech zabezpečených světelnou signalizací bez závor, a to celkem v 33 případech. Celkově při střetnutích na železničních přejezdech v prvním pololetí letošního roku zahynulo již 21 osob, což je o 133 % více oproti roku 2015, kdy Drážní inspekce evidovala „pouze“ 9 usmrcených. Naproti tomu došlo ke snížení počtu zraněných při těchto nehodách, kterých v letošním roce Drážní inspekce eviduje jen 31, což je o téměř 52 % méně, než za stejné období roku 2015 (64).

Statistiku pro druhé pololetí hned v den vydání Tiskové zprávy Drážní inspekce (v pátek 1. 7. 2016) doplnila další nehoda, která se však obešla bez následků na lidských životech. V 13.25 hodin se v Dobrém Poli na Břeclavsku střetl nákladní vlak s osobním automobilem. Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném pouze výstražnými kříži. Při nehodě byla zraněna řidička osobního automobilu, která byla následně převezena do nemocnice. Bohužel ani kolonka mrtvých ve druhém pololetí roku 2016 nezůstala dlouho prázdná, v neděli 3. 7. 2016 krátce před půl devátou dopoledne, zahynuli na železničním přejezdu u Jaroměře na Náchodsku, zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, po srážce osobního automobilu s rychlíkem dva lidé.
Bilance tragických nehod prvního prázdninového víkendu hluboce zasáhla i ministra dopravy Dana Ťoka, který na dnešním brífinku (4. 7.) uvedl, že se ministerstvo dopravy snažilo veřejnost na nebezpečí prvního prázdninového víkendu předem upozornit, ale marně. „Je to pro nás velice zásadní záležitost. My jsme kvůli tomu dokonce ještě před prázdninami uspořádali tiskovou konferenci, abychom na tuto situaci upozornili. Trošku na mě padá smutek, že naši řidiči jsou nepoučitelní. Byly to zbytečné nehody.“
Michael Mareš, s využitím tiskové zprávy Drážní inspekce