V dnešním tisku, konkrétně v E15, se objevila šokující zpráva. RegioJet Radima Jančury podal ke Krajskému soudu v Brně žalobu proti dohodě státu s Českými drahami na desetiletý provoz vlakové linky Brno - Břeclav - Olomouc.

Šokující proto, že spor byl po zamítavém stanovisku ÚOHS (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže) již považován za uzavřený, před tím stížnost RegioJetu zamítl nejen ÚOHS, ale i ministerstvo dopravy. „Podali jsme správní žalobu na postup ÚOHS, který před tím zamítl naši žádost o předběžné opatření, aniž by to odpovídajícím způsobem odůvodnil a aniž by se zabýval tím, jaké škody může uzavření takové smlouvy způsobit. Postup ÚOHS byl z našeho pohledu zcela neadekvátní a nedostatečný,“ sdělil za RegioJet mluvčí Aleš Ondrůj. RegioJet chtěl, aby ÚOHS přezkoumal postupy ministerstva při schvalování smluv. Jako důvod 16. srpna uvedl, že stát se dohodl přímo s Českými drahami na provozování spojů s dotací 85 korun na kilometr, zatímco RegioJet oficiálně nabídl, že bude stejné spoje provozovat s dotací 37 korun na kilometr. „Stát dal přednost Českým drahám, i když jejich cena byla násobně vyšší, a zároveň odmítl následně na provoz těchto spojů vypsat transparentní výběrové řízení,“ uvedl Ondrůj.

RegioJet otevřel před časem spor na ÚOHS i o trasu Praha - Ostrava, kde obviňuje České dráhy ze zneužití dominantního postavení. V tomto případě ÚOHS ještě rozhodnutí nevydal. Na lince Praha - Ostrava zuří divoká cenová válka mezi dopravci.

S tím ale problémy na Moravě nekončí. Jihomoravský kraj, podle serveru Deník.cz, nehodlá po roce 2019 prodloužit smlouvu s Českými drahami. Vedení kraje zvažuje jak soutěž, tak i přímé zadání či nákup vlastních vlaků. O vstup na jihomoravské koleje má zájem jak LeoExpress, tak i RegioJet nebo Arriva. V současné době na jižní Moravě soukromí dopravci nepůsobí.

-PBS-