…a když má být faux pas, tak musí být pořádné. V lehce časných dopoledních hodinách 29. března vyrážím na Masarykovo nádraží v Praze fotografovat návštěvu předsedy představenstva, generálního ředitele Českých drah Mgr. Michala Krapince, který se tam setkal s místopředsedou OSŽ, předsedou Podnikového výboru OSŽ při ČD Štěpánem Lvem u velikonoční výzdoby připravené zaměstnankyněmi Českých drah, členkami OSŽ a konkrétně i členkami organizace FISAIC ze skupiny Kreativních ručních prací. Těmto aktivitám se věnuji ve svém volném čase a dokáží dělat zázraky.

No, a protože se nám vrátila zima, v nejdůležitějším okamžiku naladěných úsměvů v očekávání, kdy „vyletí ptáček“, mi zamrzl fotoaparát (a společně s ním i úsměv na rtech). Nakonec se však rozhodl pracovat, ani jsem u jeho přesvědčování nemusel klečet. Takže kreativní zůstaly přece jen výsledky práce členek FISAIC.

O tom, že v rámci českého FISAIC existuje devět skupin, jsme již informovali. Ale tato organizace, toto sdružení všestranně schopných jedinců přesahuje hranice České republiky. Mezinárodní FISAIC, Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů byla založena západoevropskými železničáři již v roce 1952. V té době si uvědomili, že fenomén železnice je sdružuje, neboť jejich pracovní podmínky byly prakticky shodné, a že jejich obětavost a zasvěcení železniční problematice (a volnočasovými aktivitám souvisejícím s železnicí) jsou natolik jedinečné, že je spojují myšlením i skutky. Federace nyní sdružuje již 25 zemí Evropy. Jednacím jazykem byla tradičně francouzština a němčina, nově je to angličtina. Český zemský svaz FISAIC funguje pod záštitou Odborového sdružení železničářů (OSŽ). Posláním OSŽ je zejména ochrana pracovních, mzdových a životních podmínek, práv a oprávněných zájmů zaměstnanců železničního oboru. Co se týče české odnože, zabývají se železničáři modelovou železnicí, fotografováním, filmem a videem, radioamatérstvím, filatelií, esperantem, literárním a výtvarným měním a v neposlední řadě kreativními ručními pracemi.

S výsledky jejich práce se společně s Michalem Krapincem a Štěpánem Lvem přišli seznámit také prezident ČZS FISAICVladislav Vokoun a výkonná tajemnice ČZS FISAIC Ing. Jarmila Šmerhová.

Předseda představenstva a generální ředitel Českých drah ocenil mimopracovní aktivitu svých zaměstnankyň slovy: Přijde mi fajn, že se naše kolegyně dokáží po práci odreagovat a udělat něco pro radost ostatním. Obdivuji jejich zručnost, já bych asi tak šikovný nebyl. Každopádně přeji jim i ostatním zaměstnancům krásné Velikonoce!“

 

Text a foto: Milan Sedlák