Včerejší (30. 1. 2022) silný vítr způsobil desítky mimořádných událostí na celém území České republiky, předběžné odhady škod z mimořádných událostí typu „najetí soupravy na překážku“ jsou na majetku Českých drah zhruba ve výši 1,5 milionu korun. „Náklady vznikly i v souvislosti s organizováním náhradní autobusové dopravy, jejich přesnou výši zatím neznáme,“ uvedl mluvčí Českých drah Dušan Gavenda.

K největším komplikacím došlo na hlavní trati na Slovensko mezi stanicemi Lanžhot a Kúty, kde kvůli poškozenému trakčnímu vedení na několik hodin uvízl vlak EC z Budapešti. Provoz na této trati byl na několik hodin přerušen. Spadlé stromy, které poškodily trakční vedení, mohou i za přerušený provoz na trati 250 přes Vysočinu: v úseku Žďár nad Sázavou – Ostrov nad Oslavou. Na místě byla zavedena náhradní autobusová doprava. Vlaky EC směřující z nebo do Rakouska či Maďarska pak jely odklonem přes Českou Třebovou, Olomouc a Přerov a vyhnuly se tak na své trase Brnu.

„Jménem generálního ředitele Ivana Bednárika chceme poděkovat všem zaměstnancům, kteří se podíleli na zajištění dopravy za náročných povětrnostních podmínek, organizovali evakuaci cestujících, odklony nebo náhradní autobusovou dopravu, starali se o naše cestujících ve vlacích i na stanicích. Zvláštní poděkování za výkon práce si zaslouží strojvedoucí, kteří svou pozorností zabránili většímu počtu srážek s náhlými překážkami na trati, případně se jim podařilo rychle zareagovat a snížit rychlost tak, že zabránili vzniku větších škod,“ uzavřel tiskový mluvčí.

Dodejme, že Správa železnic eviduje v souvislosti se silným větrem za neděli zhruba 100 mimořádných událostí. Drážní hasiči vyjížděli nejčastěji kvůli popadaným stromům na trať. V drtivé většině případů se událost podařilo vyřešit do večerních hodin, od pondělního rána (31. 1. 2022) už byly všechny tratě plně sjízdné. První odhad škod na majetku Správy železnic sahá ke 2 milionům korun, do uvedené částky se především promítlo poničené trakční vedení.

Michael Mareš