České dráhy loni přepravily o 3 % více cestujících a přepravní výkon stoupl o 5 %, prodloužila se také přepravní vzdálenost. Většímu růstu však bránila trvající pandemie COVID-19, která loni ovlivňovala poptávku po cestování po celých 365 dní. COVID-19 ovlivňoval poptávku po cestování v celé Evropě. Podle zprávy sdružení evropských železnic CER byl loňský přepravní výkon na starém kontinentu stále zhruba jen na úrovni dvou třetin předcovidového období.

České dráhy v roce 2021 přepravily 120,7 milionu cestujících, přepravní výkon stoupl na 5,4 miliardy osobokilometrů. V Česku nejvíce klesala poptávka po cestování v době jarního lockdownu, od začátku března do poloviny dubna, a v mezistátní dopravě zasáhl adventní turistickou špičku rakouský lockdown v závěru roku. Do zájmu o cestování se prakticky po celý rok promítalo snížení komfortu v důsledku povinného nošení respirátorů nebo nanoroušek ve veřejné dopravě, distanční výuka ve školách či obava seniorů před nákazou COVID-19, což vedlo k menší mobilitě této skupiny zákazníků. „Přesto se nám podařilo v loňském roce přepravit o 3 miliony cestujících víc než v roce 2020,“ uvedl Ivan Bednárik, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah. Ještě o něco lépe se dařilo v přepravním výkonu, který stoupl o 280,6 milionu osobokilometrů, což představuje nárůst o 5 %. „Rozhodně však nechceme šetřit na investicích do nových vlaků a zázemí pro jejich údržbu, protože je to investice do naší budoucnosti. Zavázali jsme se nabídnout v příštích letech lepší soupravy našim cestujícím i objednavatelům a je to také investice do lepších pracovních podmínek našich zaměstnanců. Proto pokračujeme v nákupu moderních souprav a návrat cestujících do vlaků bude určitě spojen i se zvyšováním kvality a rozšiřováním služeb v našich vlacích,“ dodal.

České dráhy trvale usilují o bezpečné cestování ve svých vlacích. Po celý loňský rok a také letos pokračuje dezinfekce vlakových souprav, sociální zařízení ve vlacích bylo doplněno o dávkovače dezinfekce a zaměstnanci jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Společnost do těchto opatření investovala loni přibližně 160 milionů korun. Po celou dobu pandemie probíhá také testování zaměstnanců.

Zdroj: Tisková zpráva ČD