Rada Libereckého kraje schválila novou smlouvu s Českými drahami na zajištění vlakové obslužnosti na Jizerskohorské železnici, což je uskupení, zahrnující železniční dopravu v celém Frýdlantském výběžku, z Liberce na Jablonec, Tanvald a Harrachov a ze Smržovky do Josefova Dolu. Toto uskupení představuje asi 35 procent regionální dopravy v Libereckém kraji. Nová smlouva bude platit od prosince roku 2026, kdy končí stávající patnáctiletý kontrakt, a to až do roku 2033. Pro obyvatele a návštěvníky tím Liberecký kraj garantuje ještě kvalitnější železniční služby. Významnou novinkou je zejména doplnění stávající flotily o dalších devět vozidel Stadler (na úvodním snímku) a ukončení provozu souprav Regionova.

„Liberecký kraj jako jeden z prvních regionů v České republice dokončuje téměř úplnou generační obměnu vozového parku,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Jak dále dodal, do budoucna počítá Liberecký kraj s prodloužením linek ve směru Mladá Boleslav a Görlitz, čímž se zlepší zejména dostupnost hospodářsky slabších oblastí na Tanvaldsku a Frýdlantsku.
Jak připomněl Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah odpovědný za osobní dopravu, současná vozidla, která byla pro Liberecký kraj vyrobena a upravena na zakázku pro účely ozubnicové tratě Tanvald - Harrachov, budou přesunuta na tuto trať včetně vozidel, která dnes obsluhují oblast Frýdlantska. „Frýdlantsko pak obslouží dodatečné zánovní vozy, které České dráhy pro Liberecký kraj pořídí,“ dodal Ješeta.
V oblasti odbavení cestujících Liberecký kraj počítá se zachováním všech dnešních staničních pokladen. Většinu vlaků bude obsluhovat průvodčí, v přibližně dnešním rozsahu současně zůstane zachován i samoobslužný prodej jízdenek doplňovaný revizory. Vlaky budou vybaveny novými jízdenkovými automaty se snadnějším ovládáním, nově v nich bude možné platit také platebními kartami i bankovkami.
Jizerskohorská železnice se od roku 2011 díky úsilí Libereckého kraje, společnosti KORID LK, spol. s r. o., a dopravce České dráhy, a. s., stala jednou z nejúspěšnějších a nejkvalitnějších značek české regionální železnice. Na trati, kde předtím jezdily až 60 let staré vysloužilé motorové vozy v delších či nepravidelných intervalech mezi spoji, vystřídaly moderní nízkopodlažní klimatizované vozy od švýcarské firmy Stadler.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Tisková zpráva Libereckého kraje