Předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec převzal minulý týden na světovém fóru World Passenger Festival 2023, které se konalo 4. a 5. října ve Vídni, prestižní cenu World Passenger Award 2023 v kategorii palubního servisu. Český národní dopravce uspěl mezi téměř čtyřmi desítkami nominovaných státních i privátních dopravců z celého světa, mezi kterými byly společnosti jako RegioJet, švýcarské SBB, rakouské ÖBB, francouzské SNCF, německé DB, britské GWR nebo LNER či americký Amtrak a japonské JR Central.

Modernizace přeshraniční trati v úseku mezi Lanžhotem na Břeclavsku a slovenskou obcí Kúty omezí od 13. do 25. října 2023 provoz mezistátních vlaků na lince Praha – Brno – Bratislava – Budapešť. Všechny dálkové vlaky v tomto úseku budou přesměrované po odklonové trase přes Hodonín a Holíč nad Moravou. Odklonová trasa je asi o pětačtyřicet až padesát minut delší, v úseku z Hodonína přes Holíč nad Moravou do Kútů je navíc trať jednokolejná.
Výtky na hluk, vibrace a znárodňování soukromých pozemků padaly ze strany obyvatel Modřic na Brněnsku po nedávném představení plánu na výstavbu a podobu vysokorychlostních tratí na jihu Moravy. Správa železnic tento měsíc spustila sérii 13 veřejných setkání v obcích ležících na trase úseku mezi Modřicemi a Rakvicemi na Břeclavsku a hned na prvním místě narazila na smršť nesouhlasných reakcí a připomínek od asi čtyřicítky místních obyvatel.
Kvůli stavbě železničního mostu přes Labe nebudou až do 19. prosince 2023 jezdit vlaky v úseku Pardubice – Hradec Králové a mezi Pardubice - Chrudim. Cestující budou přepravovat náhradní autobusy. Mostní stavba je součástí zdvojkolejnění části trati do Hradce Králové.
Dlouho připravovaná přestavba brněnského nádraží v Králově Poli začne v listopadu a má být hotová do konce roku 2025. Správa železnic (SŽ) téměř za tři miliardy korun postaví novou výpravní budovu, přestaví kolejiště a navazující úseky. V Králově Poli vznikne moderní přestupní terminál mezi železniční dopravou, MHD a příměstskou autobusovou dopravou. Nahradí současnou podobu přestupního uzlu z 80. let minulého století, kdy prostor před nádražní budovou překlenula silniční estakáda.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Monitoring tisku