Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci nebude zařazena mezi kulturní památky, neboť zajištění bezpečné dopravy převládlo nad zájmem ochrany kulturního dědictví. Vyplývá to z vyjádření mluvčí ministerstva kultury Ivany Awwadové pro ČTK. Lanovka je po tragické nehodě přes dva roky mimo provoz. Podle vyjádření mluvčí ministerstvo kultury vzalo při svém rozhodování především v úvahu porovnání dvou veřejných zájmů. „Ministerstvo dospělo k závěru, že z celospolečenského hlediska musí být ochrana zdraví a lidských životů nadřazena nad zájem ochrany kulturního dědictví," dodala Awwadová.

Do olomouckého depa jsou plynule dodávány jednotky Regiopanter - v současné době je v depu již polovina plánovaných jednotek, které vyrábí společnost Škoda Group. „Dodané jednotky bez odkladu uvádíme do provozu. Nyní obsluhují linky Šumperk – Uničov – Olomouc – Přerov – Nezamyslice – Vyškov na Moravě a Kouty nad Desnou – Zábřeh na Moravě – Olomouc – Prostějov – Nezamyslice. Do jara bude v kraji jezdit všech 30 moderních vlaků a obslouží všechny plánované linky v Olomouckém kraji,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.
Zatímco dokončení dálniční sítě začíná získávat již jasnější obrysy, slibované vysokorychlostní tratě zůstávají stále na papíře. Přestože již stát u některých úseků na Moravě zahájil první kroky k jejich realizaci, dokončení prvních kilometrů se stále odkládá. Cestující by se poprvé mohli na nových tratích svézt nejdříve v roce 2030. Vysokorychlostní železnice má v budoucnu vést mezi Prahou a Drážďany, dále mezi Prahou a Brnem i na koridoru mezi Ostravou a Prosenicemi. Podle odhadů vyjdou investice na obě připravované rychlodráhy na více než 400 miliard korun, díky nim se jízdní doba mezi Prahou a Ostravou zkrátí na necelé dvě hodiny. Z Prahy za necelou hodinu budou cestující v Brně a za půl hodiny v Hradci Králové. Z Brna do Ostravy za tři čtvrtě hodiny. „Nová vysokorychlostní trať (VRT) z Drážďan do Prahy zkrátí čas cestujícím ze současných 2,5 hodiny na méně než hodinu,“ upozorňuje ministerstvo dopravy.
Ministerstvo dopravy zvýšilo důraz na provozní ukazatele, pokud jde o odměny generálního ředitele Správy železnic. Nově se mezi indikátory objevila mimo jiné podmínka snížení počtu pomalých jízd. Nové podmínky pro odměny generálního ředitele pro rok 2024 schválila před Vánoci správní rada organizace. Skončila tak letitá praxe odměňování managementu podle utracených peněz a počtu připravených projektů, aniž by se zároveň bral ohled třeba na zpoždění, zastavení provozu kvůli poruchám nebo koordinaci výluk.
Správa železnic loni opravila nebo zmodernizovala celkem 542 km tratí. Vyplývá to z dat, které organizace zveřejnila v tiskové zprávě. Podle infrastrukturního správce českou železnici využívá kolem 10 000 vlaků denně. Do listopadu najezdily spoje osobní dopravy zhruba 130 milionů vlakokilometrů, nákladní vlaky urazily přes 32 milionů vlakokilometrů. Správa železnic loni výrazně pokročila s opravami nádražních budov. V roce 2023 byla dokončena rekonstrukce celkem 37 objektů, 12 oprav pokračovalo a dalších 15 letos zahájila. Nový kabát získávají nejen velké památkově chráněné budovy, ale také objekty na nádražích v menších obcích a městech.
Během loňských povánočních povodní vyjel poprvé pohotovostní vlak, který u Českých drah objednalo město. V pátek 29. prosince jej využila pozemní posádka záchranné služby mířící do Prostředního Žlebu. Vlak radnice zajistila kvůli povodni na Labi, která zaplavila silnici jak do Dolního Žlebu, která bývá pod vodou poměrně pravidelně, tak i tu do Prostředního Žlebu.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Monitoring tisku