První letošní jednání, které se konalo 11. ledna, zahájil předseda PV Radek Nekola, který po úvodním slovu vyzval tajemnici Bc. Martu Urbancovou, aby přítomné informovala o jednání z poslední dozorčí rady společnosti ČD Cargo, které proběhlo 14. prosince minulého roku.

Na dozorčí radě byl schválen podnikatelský plán na rok 2024 v podobě jaké byl předložen. Proběhly informace o výsledcích hospodaření za rok 2023, kdy se stále nedaří plnit vozby dřeva, železa a hnědého uhlí. Probíraly se jednotlivé vozové zásilky, které jsou stále prodělečné. Zaměstnavatel bude zpracovávat projekt ohledně využívání jednotlivých dopravních ramen či vleček, aby jednotlivé vozové zásilky nebyly v roce 2026 ztrátové.

Od 1. ledna tohoto roku také došlo k personální změně na pozici ředitelky odboru obchodu, nově jmenovaná je Bc. Věra Riederová.  

První pozitivní pocity z jednání dozorčí rady sdělil Petr Doležal, který se s tímto prostředím teprve seznamuje.

Informace z představenstva OSŽ, kde se projednával především dopad schválení vládního balíčku, přednesl předseda PV Radek Nekola. Ten konstatoval, že část prostředků ze sociálního fondu, nebo FKSP dostávají odborové organizace, aby podpořily svoji činnost. Největší negativní dopad je pro Správu železnic a České dráhy, tam dochází nejen ke změně přídělu, který je o 75 % nižší a zároveň i nové požadavky na zahrnutí některých benefitů do daňového limitu.

V těchto dnech se zatím čeká na znění od daňových poradců a zaměstnavatele, co vše spadá do jednotlivých parametrů z nákladů, které jsou hrazeny ze sociálního fondu. Sporty, které bude organizovat zaměstnavatel na regionální úrovni, nebudou daněny, tak stejně i  kulturní akce, které jsou pořádány jen pro zaměstnance. Sportovní akce budou zatím pozastaveny do 1. dubna, do té doby už by mělo být jasno, jak se budou tyto akce financovat i u Správy železnic a ČD. V ohrožení jsou ale sportovní akce pořádané v zahraničí.

V druhé části jednání se připojili zástupci zaměstnavatele v již tradičním složení personální ředitelky Mgr. Anety Miklášové, vedoucí oddělení Mgr. Pavly Kreischové a vedoucího personálního oddělení Ing. Josefa Kreische.

Aneta Miklášová úvodem popřála přítomným vše nejlepší v novém roce a vrátila se k podepsání kolektivní smlouvy ze 4. prosince minulého roku. Trochu zklamaně zmínila, že momentálně dochází k prodlevě finalizace změny interní normy „Zásady hospodaření se Sociálním fondem ČD Cargo“, kterou komplikuje schválení nového vládního balíčku, neboť ovlivnil většinu benefitů a jejich zdaňování, přičemž až teprve cca v polovině prosince 2023 vydalo Generální finanční ředitelství metodiku k tomuto přijatému balíčku. Z hlediska dopadu daňového balíčku na oblast benefitů, uvedla, že nepeněžní benefity, které zaměstnavatel poskytne, budou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob za dané zdaňovací období na straně zaměstnance pouze do výše poloviny průměrné mzdy, přičemž pro rok 2024 se jedná o částku 21 983 Kč/rok.  Do tohoto limitu se započítávají také kondiční ozdravné pobyty, karta Multisport, rekreace včetně dětských táborů a poukaz ve výši 10 000 Kč při dosažení životního jubilea 60 let. Do tohoto limitu se musí zaměstnanec vejít. Pokud částku překročí bude částka, o kterou překročí tento limit, zaměstnanci přidaněna. Peněžité benefity, jako jsou příspěvky za darování krve či sociální výpomoci, budou nově podléhat zákonným odvodům.

„S daňovými poradci řešíme správné nastavení textace v dokumentech, s čímž souvisí i již jmenovaná interní norma, která bude zaslána k projednání odborovým centrálám. Nově se nebudou benefity vztahovat na rodinné příslušníky (kromě dětí) a na seniory,“upřesnila čerpání benefitů Aneta Miklášová.

Hlavní změny v Podnikové kolektivní smlouvě budou zveřejněny v článku měsíčníku Cargovák.  V plánu je také pořádání školení Podnikové kolektivní smlouvy, kdy personální odbor navštíví postupně jednotky organizační struktury v celé republice, aby zaměstnance informoval a vysvětlil změny a obsah Podnikové kolektivní smlouvy.

Dále personální ředitelka také informovala o menší změně v oblasti IT, kdy technici podpory IT organizačně začlenění pod jednotlivé jednotky organizační struktury budou nově s plánem od 1. února 2024 spadat pod generální ředitelství, konkr. odbor O26 (odbor metodiky a podpory ICT).

Dále doplnila informace k plánované organizační změně v provozu, kdy od 1. dubna 2024 nově vzniknou tři oblastní provozní ředitelství („OPŘ“) z původně šesti provozních jednotek. OPŘ – Jih (spojení PJ České Budějovice a PJ Ústí nad Labem) bude řídit pan ředitel Ing. Petr Vejs, OPŘ – Střed (spojení PJ Praha a PJ Česká Třebová) bude řídit pan ředitel Ing. Martin Kašpar a OPŘ – Východ (spojení PJ Brno a PJ Ostrava) bude mít na starosti pan ředitel Ing. Ivan Čimbora.

V březnu dojde k přestěhování personálního a mzdového pracoviště v Olomouci do objektu, kde sídlí v dnešní době strojvedoucí.

Dále pokračovala Pavla Kreischová, která upřesnila čerpání ze sociálního fondu. Ohledně těchto informací bude rozeslán podrobný e-mail vrcholovým zástupcům. Dochází ke sjednocení zahraniční a tuzemské rekreace. Během tří měsíců bude upraven a zpřístupněn zaměstnanecký portál, kde každý zaměstnanec bude mít přehled o vlastní čerpané částce. Do této částky spadají i nevyčerpané kondiční pobyty z minulého roku.

Vedoucí personálního oddělení Josef Kreische se ptal účastníků jednání, jak vnímají prezentaci a zviditelnění společnosti ČD Cargo, kdy se firma snaží podpořit náborové řízení nových zaměstnanců, díky kterému se hlásí více a více uchazečů. Na březen se plánuje školení jak na půdě personalistek, tak i u vedoucích PP, jak vyhodnotit a komunikovat s uchazeči o zaměstnání.  

Předseda podnikového výboru OSŽ při ČD Cargo Radek Nekola poděkoval zaměstnancům odboru 10, zvláště Anetě Miklášové i Pavle Kreischové za to, že už v těchto dnech mohli přinést na jednání takto podrobné informace, které jsou pro členy OSŽ důležité a zaměstnanci se na ně určitě budou předsedů základních organizací ptát.

Závěrem ještě zmínil využívání členských rekreací a rekonstrukce, kterými některé objekty nedávno prošly. Pozitivně zhodnotil, jak jim tyto úpravy po jednadvaceti letech prospěly a zároveň přilákaly více zájemců o rekreaci z řad členů OSŽ. „Rekreační zařízení OSŽ jsou opravdu velkým benefitem pro naše členy, “ ukončil jednání Radek Nekola.

 

Text a foto: Daniela Houdková