Do města UNESCO Levoča se dá dojet i netradičně přes Štrbské Pleso. Spíš se do Levoče po kolejích dojet nedá. Cestu lze zahájit po výstupu z vlaku v žst. Štrba. Ze Štrby na Štrbské Pleso byla prvně vystavěna ozubnicová dráha již v červenci 1896 pod maďarským názvem Csorbatoi Fogaskerekü, Slovensko jak známo, bylo asi tisíc let do roku 1918 součást Uherského království.

Po hospodářské krizi počátkem 30. let 20. století neumělo Československo udělat nic lepšího, než zrušit turistický trhák a nahradit zubačku autobusy. (Nic nového pod sluncem trvalých rušitelů železnic). A tak 14. září 1932 vyjela zubačka na Štrbské Pleso naposledy, koleje byly odstraněny za Slovenského štátu v roce 1940. Naštěstí v roce 1969 bylo rozhodnuto o obnovení zubačky z důvodů konání mistrovství světa v Tatrách, při té příležitosti byla nově postavena i společná železniční stanice s TEŽ na Štrbském Plese v nadmořské výšce 1330 metrů. Nic netrvá věčně, tak i švýcarské vozy včetně tratě v roce 2020 dosloužily a byla zahájena časově neomezená výluka zubačky. Provoz měl být obnoven v roce 2021, ale dosud nebyl žádný termín spuštění provozu stanoven a tak neustále do prudkého kopce jezdí flotila autobusů NAD.
V Štrbském Plese se podíváme na okraje ledovcového jezera a již jedeme dál elektrickými vlaky TEŽ do Tatranské Lomnice. Soubor tratí TEŽ byl postaven v letech 1908 - 1911. V Tatranské Lomnici přestoupíme na normálně rozchodný vlak ZSSK do Studeného Potoka s přestupem (spíše vlaky nenavazují) do Kežmarku (dříve Käsmark, ostrov německé menšiny). Z Kežmarku použijeme autobus do Levoče (dříve Leutscha). Vlak do Levoče byl zlikvidován za Dzrurindovy rošády v únoru 2003 a od té doby jezdí do Levoče pravidelně vlak jen dva dny počátkem července, když je tam pouť. V roce 2020 a 2021 jezdil vlak i o sobotách, ale jen do poloviny září https://www.zssk.sk/aktuality/domaci-turizmus-podporime-mimoriadnymi-letnymi-vlakmi/  
Trať Spišská Nová Ves - Levoča byla uvedena do provozu 8. 11.1892. Levoča je pozoruhodná hlavně gotickým kostelem, oltářem od Mistra Pavla, opevněním města a gotickými domy http://www.unesco-slovakia.sk/sk/kulturne-pamiatky/levoca/levoca-v-unesco  Levoča má dokonce i vlastní televizi, její reportér mě zastavil v sobotu 4. září před odjezdem vlaku v žst. Levoča http://www.tvlevoca.sk/  Je neuvěřitelné, že do města v UNESCO jako je Levoča či po sousední trati do Spišského Podhradí nejezdí celoroční pravidelná železniční doprava.
Martin Kubík

Právě přítomno: 390 hostů a žádný gestor