K přírodní rezervaci SOOS u Chebu můžeme použít vlak regionální tratě Cheb – Tršnice - Luby u Chebu. Trať řízena dle předpisu D3 z Tršnice. Začíná v km 1,095 v Tršnici a končí v km 20,973 v dopravně Luby u Chebu. Výchozí bod k rezervaci SOOS je u zastávky Nový Drahov (km 4,080). Název SOOS u Nového Drahova (Rohr) je staroněmeckého původu, který se zde vyskytuje již od 14. století a má několik významů- například pelech, prohlubeň či terénní sníženina (viz Květena SOOSu a okolí, Jiří Brabec, Jiří Velebil).

Název SOOS se udržel do dnešní doby, neboť ho používaly odborné publikace z oboru balneologie, geologie či botaniky již koncem 18. století - dosud. Světově významná lokalita SOOS je přitažlivá pro běžnou veřejnost právě úniky plynu v mofetových polích, vývěry kyselek a typické čeření vody CO2. Mofetové pole Hartoušov v SOOSu emituje do ovzduší 23 - 97 tun CO2 denně. V oblasti SOOSu se prováděla a na jejím okraji u Skalné dosud provádí těžba kaolinu. Pro svoz kaolinu byla počátkem 20. století vybudována průmyslová drážka, její provoz byl ukončen v roce 2010. Od roku 2012 je na zbylé části tratě provozován muzejní provoz. Jízdy na rok 2022 zatím nebyly oznámeny. V září 2021 došlo k vykolejení vlaku a od té doby dle všech informací na webu vláčky nejezdí. https://www.draha-katerina.cz/
Přes rašeliniště a vývěry CO2 SOOS je veden povalový chodník, stezka je zpoplatněna, v zimním období je oficiálně uzavřena, ale dá se projít na vlastní nebezpečí. Chůze po chodníku je jednosměrná. Po opuštění chodníku se dá napojit na červenou značku, která vede kolem centra tratě k depu Kateřina a dále polní cestou na vlak do dopravny D3 Skalná. U Skalné odbočuje z tratě vlečka těžební společnosti, ale dle všech známek, je její provoz mizivý nebo vůbec žádný. Další vlečka u nz Vonšov, kde bylo do konce provozu překladiště z úzkokolejky na normálně rozchodné vozy. Při návštěvě SOOSu je možno zajet i do konečné dopravny Luby u Chebu. V Lubech se vyráběly a částečně ještě vyrábějí hudební nástroje, firma Akord bude prý výrobu rozšiřovat. Značka Schönbach byla známa po celém hudebním světě a The Beatles používali některé elektrické kytary z Lubů.
Martin Kubík

Právě přítomno: 187 hostů a žádný gestor