Klobuky v Čechách a Zlonice leží na bývalé Pražsko-duchcovské dráze (PDE), která byla otevřena v letech 1872-1873-1884. Vedla z Prahy-Smíchova přes Rudnou (tehdy Dušníky), Noutonice, Slaný až do Moldavy v Krušných horách. V Klobukách byl velkostatek agrárnické rodiny Malypetrů, kteří se zasloužili o hospodářský rozvoj celé oblasti od Klobuk po Zlonice. Hned po otevření PDE byl postaven v Klobukách cukrovar s přípojnou vlečkou. Cukrovar byl zlikvidován až po roce 1990 při masivním rušení cukrovarů v ČR.

Můj bývalý kolega výpravčí Kamil Urban jinak provozní záloha bývalého Provozního oddílu Praha mi kdysi vyprávěl, že ještě zažil kampaně v Klobukách, když tam letmo sloužil. Od zavedení GVD 2024 po dramatické redukci provozu na příkaz Středočeského kraje, byli zrušeni všichni provozní pracovníci v Klobukách a v žst. Zlonice zbyl jen „hlídač stanice“ - staniční dozorce.
Statkář a bývalý předseda vlády ČSR v letech 1934-35 Jan Malypetr (1873-1947), agrárník, byl v roce 1945 zatčen, neboť byl v roce 1943 proti smlouvě Beneš-Stalin.
V Klobukách byla do roku 1938 v bývalém pivovaru sladovna, nyní není od covidu v Klobukách ani hostinec, pouze na vesnické poměry drahá kavárna. Z Klobuk se vydáme kolem zrušeného cukrovaru (jeden čas v něm byla i pěstírna konopí) přes Páleček do Zlonic. Zlonice bylo od 18. století centrum knížecí větve Kinských z Vchynic a Tetova, jako poslední je veřejnosti mediálně známý Oldřich kníže Kinský (1936-2008), který se marně snažil o restituci majetku a stát mu neumožnil ani pohřeb do knížecí hrobky u Zlonic. V oblasti Zlonicka nedošlo k šlechtickým restitucím a možná i z toho důvodu vypadají Zlonice i Klobuky velmi zanedbale, jediné co bylo vybudováno, jsou pěkné naučné tabule jak v Klobukách, tak ve Zlonicích.
Ve Zlonicích žil mladý skladatel Antonín Dvořák, jeho strýc zde vlastnil řeznictví s hostincem, Dvořák ve Zlonicích složil i první skladby. Dvořákovo muzeum - památník je umístěn v bývalém panském špitále, ale otevírací doba muzea je také tristní. Dostupnost památníku byla výborná hlavně před zrušením osobní dopravy na trati Zlonice - Straškov. Leží totiž v blízkosti zastávky Zlonice-zastávka.
Žst. Zlonice je regionální uzel poničený redukcí dopravy ze strany Středočeského kraje. Špatná je nyní dostupnost i železničního muzea v Lisovicích u Zlonic. Původní sídlo muzea byla výtopna Zlonice, ta nyní upadá v ruinu. I přesto by cestovatel měl tento zapomenutý kraj navštívit, zatím tam ještě pár vlaků jede. Ani se nechce věřit, že třeba v GVD 1987 zastavoval ve Zlonicích rychlík s lehátkovým vozem až do Košic nebo rychlík Termal s jídelním vozem či rychlík Salubia. Z hlavní tratě, která je nově generálně opravena, je umírající lokálka. Smutné jak se v ČR zachází s železnicí a to v době kdy EU podporuje návrat k železnici, patrně jen projevy v Bruselu. Zakonzervováním žst. Zlonice a Klobuky se tak stává i návrat k regionální nákladní dopravě iluzorní. Mezistaniční úsek je nyní 24 kilometrů dlouhý: Slaný až Peruc (Peruc až Louny je totiž od roku 2009 DOZ, viz Cestujeme 16.2. 2021)

Martin Kubík

Právě přítomno: 219 hostů a žádný gestor