Hlavním tématem jednání PV OSŽ Správy železnic 22.6.2023 byla diskuze nad jednotlivými kroky, které byly učiněny a které se dále chystají ke zmírnění důsledků tzv. ozdravnému balíčku pro zaměstnance na železnici, tedy i naše členy. Vzhledem k neúčasti zástupců zaměstnavatele, kteří se omluvili pro jiné naléhavé úkoly, bylo více času na projednání odborářských témat.
V úvodu vystoupil předseda OSŽ Mgr. Martin Malý, který se ve svém vystoupení nejprve věnoval vnitřním záležitostem OSŽ, kde zejména upozornil na rozšíření nabídky zvýhodněné členské rekreace, tj. rekreace dotované z prostředků OSŽ, která je benefitem pro členy OSŽ a jejich rodinné příslušníky včetně vnoučat a není závislá na dotacích od zaměstnavatelů.

Vedle dosavadního nabídky této rekreace v apartmánech domu Orion v řecké Leptokarii, v objektu Penzion Pacifik v Jeseníkách, v apartmánech hotelu Ostrý v Železné Rudě a objektu Gočar v areálu Lesní chaty v Kořenově, nyní nově přibyly do nabídky i pobyty v hotelu Oddech v Krkonoších.Veškeré informace jsou na webu www.rekreaceosz.cz nebo v aplikaci pro mobilní telefony MOJE OSŽ pod tlačítkem rekreace. Zejména v současné době, kdy již letos došly prostředky FKSP SŽ a sociálního fondu ČD určené na dotace zaměstnanecké rekreace přes ČD Travel, je členská rekreace OSŽ výhodnou alternativou. Dále se potom již věnoval informacím o dosavadních aktivitách OSŽ při projednávání vládního návrhu ozdravného balíčku veřejných financí a dalším připravovaným krokům odborů v této záležitosti, jak se jimi zabývalo Ústředí OSŽ na svém jednání 21.6.2023 - více zde.

Předseda PV Petr Štěpánek informoval o proběhlých jednáních se zaměstnavatelem. Přestože odborové centrály souhlasí s přesunem nevyužitých a uspořených prostředků C-FKSP na rekreace, zájem je enormní a velmi záhy jsou vyčerpány. Dále informoval o personální změně u HZS Správy železnic, kterou povede JUDr. Blecha. Podrobněji Petr Štěpánek se svými tajemníky probral jednání Komise pro uniformy a OOPP a tlumočil výzvu na návrh dámské obuvi k uniformám. Více v samostatném článku.

Rovněž sdělil, že vznikající Výbor u CTD není dosud přes všechny snahy personálně kompletní a podrobně popsal důvody prodlevy. Širší rozprava se vedla o důvodech a způsobech evidence pracovní doby u uvolněných funkcionářů. Zdánlivě podvojný způsob je dán odlišným sledováním ze strany zaměstnavatele a dokladováním činnosti ze strany OSŽ. Metodický výklad z dílny zaměstnavatele by měl být k dispozici v nejbližší době. Ze strany vedení PV OSŽ SŽ zazněl i povzdech nad velkou neúčastí volených funkcionářů v nejvyšších orgánech jako jsou Podnikové výbory či Ústředí OSŽ. Nečeká nás lehké období a informovanost naší členské základny a komunikace směrem dolů do ZO by měla býti jasnou prioritou.

Vedoucí oddělení BOZP JUDr. Petr Kožmín, LL. M., MBA informoval o změně legislativy v oblasti zdravotních prohlídek obsažené v dosud platné vyhlášce 101/95 Sb. V nové vyhlášce by po nabytí právní moci mělo dojít k určitému změkčení požadavků na zdravotní způsobilost.
Zástupce SPO Luděk Šebrle informoval o nárůstu zprovozněných datových schránek v ZO a upozornil, že datové schránky nejde zrušit nebo odmítnout na základě rozhodnutí ZO.
Tajemník M. Maincl doplnil informaci z Ústředí OSŽ o schválených termínech školení na druhé pololetí, které budou zveřejněny jak na webu, tak v tištěném Obzoru. Na závěr požádal přítomné členy PV o lepší propagaci naší aplikace „Moje OSŽ“ a také zvýhodněných rekreací v našich zařízeních.
V červenci jednání PV plánováno není. Termín dalšího jednání je 24.8.2023.

ZA PV OSŽ Správy železnic Miroslav Maincl a Jožka Hlaváček