Dne 13.června 2023 se sešla na pravidelném setkání pracovní skupina pro výstrojní součástky a OOPP tentokráte v sídle OSŽ v Domě Bohemika. Za zaměstnavatele se zúčastnili zástupci O10 v čele s personálním ředitelem Ing. Kouckým, zástupci O08 pod vedením ředitelky odboru JUDr. Svobodové a vedoucí výstrojního skladu v Hradci Králové Bc. Linhartové. V úvodu byly připomenuty dohody z minulých jednání a jejich realizace. V případě možnosti nošení pánských svetrů a pulovrů se jedná o 154 kusů pánských vzorů dodaných ženám, v případě modrých termotrik pro výpravčí jde o 59 kusů a u spodků bylo vydáno 153 kusů. U modrých mikin, které patří do skupiny OOPP bylo konstatováno, že zájem organizačních jednotek je malý. Některá OŘ ještě vůbec neobjednala, a to i přes velký zájem ze strany zaměstnanců. Ze skladu byla dosud vydána jen asi čtvrtina naskladněných zásob.

Výprodej zásob se starým logem probíhá, ale ne tak jak se předpokládalo. Ceny byly nastaveny dosti nízko, ale podle všeho chybí větší informovanost zaměstnanců, kde jsme navrhli opětovné seznámení zaměstnanců např. prostřednictvím portálu řízení provozu.
Dále jsme byli informováni o aktuální situaci v distribuci modrých košil. I když v jiných oblastech dochází k odkladům dodávek, v tomto případě by měl být splněn časový harmonogram. Do konce června by měla proběhnout první dodávka a po kontrole, inventarizaci a roztřídění by v průběhu července mohlo dojít k distribuci. Vedoucí výstrojního skladu důrazně upozornila na nutnost uvádět v objednávkách doručovací adresu do místa bydliště. Nový dopravce Česká pošta doručuje jako balík do ruky a vyžaduje při předání SMS kódy příjemce. Dále upozornila, že možnost vyzkoušení oděvních součástí je nadstandardní služba a při nedodržení základních hygienických a společenských pravidel může být a bude odmítnuta. Ač se to může zdát úsměvné, čistota, slušnost a střízlivost není pro část zaměstnanců běžnou.
Končí smlouva s dodavatelem dámských bot a byla nastolena otázka, zda ji prodloužit nebo navzorovat a vysoutěžit nové. Bylo dohodnuto, že se pokusíme nabídku nějakým způsobem inovovat. Z navržených vzorů by měly být vybrány boty, které by byly pro uživatelky příjemné i s ohledem na časté nošení a délku směny, elegantní a bezpečné.
V oblasti OOPP se vracíme k loni neúspěšné zkoušce letních pracovních kalhot, kde si testovači mimo jiné stěžovali na málo výstražných prvků. V letošním roce se pokusíme otestovat výrazně odlehčené výstražné kalhoty, kde by měly být na pot nejvíce zatížená místa nahrazena bavlnou.
Vedoucí výstrojního skladu upozornila na reklamaci výstražných vest z důvodu otěru a vymývání barvy. Jedná se o šarži výroby 6/2022. Ujistila, že vesta neztrácí výstražnou funkci, ale špiní spodní oděv. Reklamace je možná u výstrojního skladu.
V závěru došlo i na dotazy týkající se velikostního sortimentu výstražných vest, počtu kapes nebo obuvi výpravčích pohybujících se jak na nástupišti, tak mimo, v kolejišti.


Termín dalšího jednání pracovní skupiny je 13.9.2023 v Hradci Králové

Za PV OSŽ Správy železnic Jožka Hlaváček a Miroslav Maincl

Právě přítomno: 248 hostů a žádný gestor