Městečko Chyše leží na naší nejdelší lokální trati Rakovník - Blatno u Jesenice - Bečov nad Teplou. Není bez zajímavosti, že původně byla páteřní trať Rakovník – Protivec - Bochov, která byla otevřena 27. června 1897, úsek Protivec - Bečov nad Teplou byl zprovozněn v listopadovém měsíci - 20. 11. 1898. Dle Dodatku D2 z roku 1962 byla celá trať řízena podle původního předpisu D2, tedy byli ve všech stanicích výpravčí. Dosud můžeme spatřit v některých dopravnách D3 ještě vyleptané ve skle nápisy „Dopravní kancelář“ (např. v Toužimi).

Do roku 2013 bylo sídlo dirigujícího dispečera v žst. Žlutice, historická a fotogenická budova dopravny v Protivci byla v roce 2017 srovnána se zemí (viz „Cestujeme“ z 18. 12. 2018). V dopravně Chyše ještě do roku 2015 stála typická lokálková vodárna, i ta padla. Na trať Rakovník - Bečov nad Teplou se dá i těžko dostat z ostatních tratích, průvodčí mi říká: „Tady nenavazuje téměř nic na nic, autobusy jezdí, jak je napadne, na přípoje se nedá spolehnout.“ Blatno u Jesenice, kde je sídlo DOZ pro trať Plzeň - Žatec od roku 2007 a sídlo dirigujícího dispečera pro trať 161 od roku 2013, bývalo před dobou, než začaly kraje vládnout nad železnicí, živé nádraží. Nyní zde není ani výdejna jízdenek - z důvodu, že ČD mezi Žihlí a Žatcem neprovozují žádné vlaky. Vše bylo přiděleno kvazirychlíkům GW Train Regio, osobní vlaky začaly mizet s nástupem v té době železnici nepřátelského Ústeckého kraje. Smrtící koktejl pro uzel Blatno je styk krajů Ústeckého, Plzeňského, Středočeského a Karlovarského. Na vlaky ČD tratě 161 prakticky nenavazují vlaky GW Train Regio, navíc jich tam jezdí jen pár.
Hostinec proti nádraží Blatno je již trvale uzavřen. S nepřípoji v Blatně souvisí i nemožnost obyvatel s různých krajů jezdit ve smysluplných časech na všechny směry a zase se vrátit v lidskou dobu zpět domů. S tím vším souvisí i trvalý odliv obyvatel z této oblasti, rušení živností, hostinců a obchodů. V Chyši ještě před vznikem krajů a krátce po nich bylo železářství, cukrárna, opravny a dva obchody s potravinami. Nyní je v Chyši pouze jeden obchod Jednota-Coop, ten má navíc polední pauzu. Hlavním turistickým tahákem naštěstí je přístupný opravený zámek v majetku Ing. Lažanského, který obnovil i původní pivovar. Pivovar s restaurací (otevřeno denně od 11 hodin) provozuje také majitel zámku. Zámek vznikl v roce 1578 přestavbou hradu. Za Prokopa III. hraběte Lažanského provedl stavitel Vojtěch Ullmann novogotickou romantickou přestavbu. Dominantou Chyše (druhdy Chiesch) je již z vlaku viděný monumentální hřbitovní kostel Povýšení svatého Kříže z let 1699-1710 od Giovaniho Batisty Rappa.
Návštěvu pivovaru je nutno naplánovat na celé odpoledne, neboť buď jede vlak zpět moc brzy, nebo dost pozdě. Osobně doporučuji projet po obědě celou trať až do Bečova nad Teplou a vrátit se přes Mariánské Lázně či Karlovy Vary, jak kdo potřebuje. Trať na Bečov totiž vede čarokrásnou přírodou s lesy, které „zatím“ kůrovec moc nepoškodil. Legendární žokej Váňa trénuje koně právě v okolí Chyše. Při troše štěstí ho můžete potkat, potkat můžete i majitele zámku Ing. Vladimíra Lažanského, jako se poštěstilo mě. Zavedl jsem s ním řeč na těžbu dřeva a krásný zámek. Řekl jsem: „Máte to zde krásně udržované.“ Odvětil: „Snažíme se, horší je to se dřevem, teď ho je všude tolik, že se nedá vůbec prodat.“  https://www.chyse.com/pivovar.aspx
Martin Kubík

                               

 

Právě přítomno: 235 hostů a žádný gestor