Trať Jindřichův Hradec - Nová Bystřice je starší sestrou tratě do Obrataně. 1. listopadu 1897 přijel do Nové Bystřice první vlak na bosenském rozchodu 760 mm. Po sto letech provozu měla být trať za tehdejší druhé Klausovy vlády ODS zrušena nebo zprivatizována. Naštěstí se tak nestalo - viz http://jhmd.cz/o-nas/historie

V JŘ ČD 1997/98 byla vedena podél trati jakási "labutí píseň": NAD v režii ČD. Tento stav pravděpodobně trval do 20. 7. 1997, kdy provoz po 1. změně GVD plně převzala společnost JHMD. Letos je to tedy již čtvrt století! Od konce ledna 1997 skončil na trati provozovatel ČD a od března nastoupila společnost JHMD, která trať zachránila. Na trati provozuje jak pravidelnou osobní dopravu, tak turistickou, včetně možnosti ubytování na některých nádražích. Na větvi tratě na Novou Bystřici jezdí i manipulační vlaky, hlavně do dopravny a nákladiště Kunžak-Lomy.
Manipulační vlaky nejsou, jak bylo dříve nařízeno předpisem, číslovány "osmičkou", ale všechny vlaky JHMD začínají "dvojkou". Na podvalnících jezdí i čtyřnápravové vozy Eas pro nakládku šrotu v Kunžaku-Lomy, na každém manipulačním vlaku musí být zařazeny brzdicí vozy, počet brzdicích vozů je určen podle hmotnosti vlaku.
Začátek tratě je u vjezdového návěstidla BS do žst. Jindřichův Hradec v km 2, 663 a končí zarážedlem v koleji č. 1 a v Nové Bystřici v km 32,987. Na trati je devět dopraven D3. Nejvyšší stoupání/sklon u Kaprouna 17,2 promile.
Město Nová Bystřice bylo koncem 12. století na sedmdesát let odtrženo od Království českého (a v roce 1938 - 45 v říšském záboru), v roce 1420 bylo vypáleno od husitů. Při sčítání lidu v roce 1930 žilo v Nové Bystřici 2229 Němců a 305 Čechů (historický německý název města Neubistritz je i na budově nádraží). Ve městě je v sezoně muzeum veteránů, od roku 2017 je v areálu muzea také malopivovar, otevřeno pouze v některé dny. V městě jsou dokonce dvě řeznictví.
Martin Kubík
             

Právě přítomno: 236 hostů a žádný gestor