Z „úzkokolejkového“ města Nová Bystřice můžeme použít regionální autobus k středověkému hradu Landštejn (650 m nad mořem) https://www.hrad-landstejn.cz/cs/o-hradu/historie Statky Hrad Landštejn a Třešť patřily do roku 1945 rakouské hraběcí rodině Sternbach zum Stock und Luttach, rodu patří dosud několik statků v Rakousku a Jižním Tyrolsku - v dnešní Italii (např. zámek Mareta-Wolfsturm).

Po prohlédnutí hradu – v zimě alespoň z venku - dojdeme po více jak třech kilometrech do podhradního městečka Staré Město pod Landštejnem, kde uzříme gotickou zvonici - obrannou věž druhdy opevněného kostela a pokračujeme autobusem či pěšky (8 km) do Slavonic. Slavonice jsou jedna z nejpozoruhodnějších oblasti Křižanovské vrchoviny (512 metrů nad mořem). O Slavonicích je zmínka v roce 1294 jako o opevněné vile. V městě se dochovalo mnoho renezančních domů se sgrafity a podloubím včetně dvou původních bran - Jemnická a Dačická. Brána ve směru k nádraží se nedochovala.
Železnice byla přivedena do Slavonic přes Fratres z rakouského Waidhofenu an der Thaya 20. června 1903, od Telče již 7. 9. 1902, ale kilometráž začíná ve Schwarzenau na odbočce z Dráhy císaře Františka Josefa. V dostupné literatuře se uvádí, že do zastávky u lesa ve Fratres se ještě do roku 1976 jezdilo dost kuriózně - parní vlak přijel lokomotivou vpřed, pak sunul soupravový vlak až do žst. Waldkirchen, kde lokomotiva objela a opět 4 (!) km sunula soupravu zpět do Fratres, aby lokomotiva byla včele vlaku. I do tak zapadlé lokality se vozily kusové zásilky - mléko v konvích! Do roku 1986 se tak dělo ještě do zastávky Gilgenberg, ale ke konci provozu jezdily na trati většinou motorové vozy.
Trať byla i nadále využívána pro nákladní dopravu až do Waldkirchenu, než rozhodl bývalý rakouský hejtman Pröll místo o obnově o likvidaci (!) celé zbylé tratě až do Waidhofenu! Obnovu žádaly rozsáhlé občanské petice. Nyní jezdí dřevo z Čech z oblasti Telčska a Slavonicka výhradně po silnici do Rakouska a to ve dne, v noci, vesnice se bouří, ale již jim je to platné jako mrtvému zimník. V době, kdy se uvažovalo o obnově tratě do Rakouska, což dokonce prosazovala i české strana a o obnově tratě loboval ve Vídni i český vyslanec Gruša (+2011), bylo v žst. Slavonice zřízeno JOP, ale traťové zabezpečovací zařízení zůstalo telefonické dorozumívání.
Žst. Slavonice zůstává ležet v km 36,923 regionální dráhy Slavonice - Kostelec u Jihlavy. Prodloužení do Rakouska se těžko dočká, v tělese zrušené tratě je od roku 2017 cyklostezka. V žst. Slavonice jsou dvě vlečky firmy Wotan-Forest zabývající se dřevovýrobou, ale vše vozí po silnici, vlečka je zarostlá, dle známek opadané kůry se občas nějaké dřevo nakládá na kusé koleji č. 4, ta má užitečnou délku pouhých 76 metrů. Ač je na trati hlavně v létě silná nejen turistická poptávka po železnici, je čekárna v žst. Slavonice i výdejna jízdenek trvale uzavřena. Je paradoxem, že do čekárny byl při opravě budovy zřízen bezbariérový vjezd pro vozíčkáře. Asi tak.
Martin Kubík


 

Právě přítomno: 298 hostů a žádný gestor