Trať Rakovník - Bečov nad Teplou jsme v „Cestujeme“ (23. 11. 2021) opustili v dopravně Chyše, nyní budeme pokračovat ve směru na Bečov nad Teplou. Koncem února jsem byl na léčebném pobytu v Mariánských Lázních a pro cestu z Prahy tam i zpět jsem zvolil cestu přes Rakovník – Žlutice – Bečov - Mariánské Lázně. Cesta z Prahy přes Bečov je dlouhá 194 km a přes Plzeň 183 km. Kdo chce zažít romantickou jízdu, volí cestu přes Žlutice.

Úsek tratě Protivec - Bečov byl otevřen 20. 11. 1898. Dle Dodatku předpisu D2 z roku 1962 byla celá trať ještě obsazena výpravčími, v prosinci 2013 byl zrušen dirigující dispečer v žst. Žlutice (přenesen do Blatna), krátce před zrušením byla prý rekonstruována dopravní kancelář včetně sociálních zařízení. Nyní je celá krásná patrová budova s původními památnými dřevěnými okny prázdná. Dle informací z ministerstva dopravy za minulého vedení by měla být budova v roce 2022 opravena a nově využívána. Po změně politiky je otázkou, co se stane.
To v sousední dopravně Štědrá vzal prý věci do ruky místní aktivista, zatím byla generálně opravena vodárna pro parní lokomotivy s přilehlou budovou, prý má zájem i o výpravní budovu, kde by mělo být jakési železniční muzeum. To jsem se dozvěděl při jízdě vlakem. Při mé cestě 21. 2. 2022 opravovala Správa železnic šturcovou kolej v pokračování manipulační koleje č. 4, která má být využita také pro muzejní účely. Aktivy budoucího muzea mají být i historické vlaky po trati, i do Bochova atd.
V dopravně Štědrá se pravidelně nakládají velké objemy dřeva, stejně tak v dopravně Toužim, Chyše a Bochov. V dopravně Žlutice se občas vykládá uhlí a je zde centrum traťovky - odstavené mechanismy. Jediná vada na kráse tratě je, že byla v roce 2020 zrušena dopravna Otročín (km 79,355), nyní je to pouze nz., v nákladišti se však dle předpisu PND3 může uzamknout případná obsluha - vlak či PMD.
U dopravny Žlutice doporučuji restauraci u nádraží, kde se dá levně naobědvat i ve vlakové pauze. V žst. Bečov nad Teplou je dobrá restaurace poblíž přejezdu na zhlaví směr Krásný Jez. Dávnou minulostí je již restaurace na nádraží, kterou svého času dokonce provozoval poslední přednosta Bečova před Šípovou reorganizací české železnice. V restauraci u přejezdu byla ještě počátkem 90. let nocležna vlakových čet.
Jak známo, lázeňskou trať Karlovy Vary – Bečov - Mariánské Lázně provozuje poslední léta společnost GW Train Regio, vyjma odbočky Krásný Jez - Horní Slavkov (Kounice), kde zajišťuje sezonní provoz ČD, a. s., ale to je již jiná kapitola. I lázeňská trať je řízena od cca roku 1998 podle přepisu D3 a došlo i zde ke zrušení některých dopraven - např. Vlkovice či Teplička. V dopravně Teplá i v Bečově se nakládá ve velkém dřevo. V Bečově je i mediálně známý hrad a zámek s relikviářem sv. Maura.
Martin Kubík

       

Právě přítomno: 238 hostů a žádný gestor