Představovat zde Český Krumlov, perlu českých měst, městskou památkovou rezervaci a památku UNESCO (1992), není snad vůbec nutné. Snad jen málokdo nenavštívil alespoň jednou toto jihočeské město. Český Krumlov je zkrátka potřeba vidět na vlastí oči, toulat se jeho malebnými uličkami a „vstřebávat“ jeho specifickou atmosféru.

Český Krumlov je asi nejvíce spojován s Rožmberky, kteří jej zdědili v roce 1302 po vymření Pánů z Krumlova a postupně z něj vytvořili středisko svého rozsáhlého panství. Poslední Rožmberk, Petr Vok (1539-1611), jej ale musel pro své dluhy prodat císaři Rudolfovi II. a uchýlit se do skromnějších poměrů do Třeboně. Jednoznačně dominantu města tvoří areál hradu a zámku, jeden z největších ve střední Evropě. Na jeho podobě se podílela řada slohů, od gotiky po baroko. Zámecký komplex čítá na 300 (!) pokojů a sálů. Asi nejznámější je Maškarní sál s malbami J. Lederera z roku 1748. Český Krumlov je také světoznámý díky unikátnímu otáčivému hledišti v divadle, umístěném v zámeckém parku.
Proč ale zde píšeme o Českém Krumlově, v železničářských novinách? Věc je nasnadě. Nyní se nabízí jedinečná šance k návštěvě. Turistický ruch zde (téměř) docela utichl a tak uličky, jindy plné turistů, především z asijských zemí, jsou docela prázdné. Do zámku, na hradní věž, či do muzea se dostanete docela bez tlačenic a jako v našem případě, docela sami. Pro návštěvu města hovoří i skutečnost, že se sem dostanete z Prahy naprosto pohodlně, přímým vlakem „Jižní expres“ (IC 533). Mimochodem, je to také jediný vlak Českých drah, a. s., který zajíždí do Českého Krumlova. Jinak dopravu na trati č. 194 zajišťuje společnost GW Train Regio.
V úterý 15. 2. proto v Praze Holešovicích vystupujeme z InterJetu Krušnohor. Na prvním nástupišti je již přistavena souprava Jižního expresu, v čele a „Emilem Zátopkem“, lokomotivou řady 380. Mimochodem, tyto stroje uvažuje národní dopravce prodat do Turecka. IC 533 odjíždí z Holešovic přesně na čas, v 8.50 hod. Po několika málo minutách vlak zastavuje na hlavním nádraží a poté následuje až stanice Tábor a České Budějovice. Není nad to, sedět třeba v bistrovoze u kávy, či něčeho jiného z nabízeného menu a sledovat krajinu, ubíhající za okny vlaku. Vždyť i cesta může být cíl. A navíc, nejlevněji vás vyjde ten benzín, který do svého vozu vůbec nenatankujete. Po (i několikadenním) pobytu v Českém Krumlově se lze opět pohodlně „Jižním expresem“ vrátit zpět do Prahy (odjezd ve 14.07 hod.). Ostatně, přijeďte to vyzkoušet.
Přeju Vám, i Vašim dětem, pěkný den.
A. K. Kýzl

Právě přítomno: 218 hostů a žádný gestor