Zastávka Rejkovice leží na trati Zdice - Protivín, která byla postavena hned jako státní - Císařsko-královské státní dráhy - kkStB - a zprovozněna 20. prosince 1875. Rejkovice byly až do zavedení DOZ Březnice - Zdice (v roce 2009) jako hláska a závorářské stanoviště. Strážní domek s bývalou služební místností a bytem je bohužel nyní prázdný, budova zastávky je vzorně udržována. Z Rejkovic možno dojít do městyse Jince polní cestou s krásnými výhledy na centrální Brdy, v části u Jinců je dosud nepřístupný vojenský prostor, další část bývalého VVP Brdy je veřejnosti přístupná, právě tam se natáčely některé scény z kriminálky České televize Octopus.

Jince jsou od středověku železářským centrem, tak jako plno obcí pod Brdy. Již v roce 1390 byla v Jincích železná huť, hlavní památkou železářství v Jincích je nyní rekonstruovaná dřevouhelná vysoká pec z roku 1810, ta patří mezi zásadní památky hutnictví a slévárenství v Čechách. Huť nechal postavit Rudolf hrabě z Vrbna a Bruntálu. Ten prodal panství Jince knížeti von Hanau, jehož rod musel opustit Německo po prohrané válce 1866 u Hradce Králové, protože byl na straně rakouského císaře a krále Františka Josefa I. V Čechách pak kníže von Hanau zakoupil statky Jince a Hořovice, hutní a železářskou výrobu později centralizoval do Komárova u Hořovic. V roce 1852 byl původně renesanční zámek Jince degradován na pivovar a pivovar byl zrušen v roce 1967, nyní opět jako zámek přestavuje město na byty.
Další železářskou výrobou co existuje dosud, je velká rodinná továrna Kostal v Čenkově, která byla do konce 90. let 20. století spojena s žst. Jince asi 1,5 dlouhou vlečkou, po roce 2000 byla vlečka jako ostatně stovky jiných v České republice či v Německu, vytrhána a všechna nemalá produkce skončila dle japonského vzoru přepravy just and time (!!) na kamionech. Kamiony zaplavující silnice tak suplují sklady za tichého souhlasu EU! V Německu byly takto zlikvidovány stovky vleček dle programu MORA C v roce 2000. Továrna na konektory zaměstnává asi 500 dělníků.
V Čenkově pracoval kolem 1. světové války i budoucí prezident Jugoslavie Josif Broz-Tito. V Čenkově se vyráběla kdysi i litinová kamna. V Jincích je možno navštívit i malopivovar Janek v centru městyse a u nádraží je hotel Kratochvíl s lidovými cenami. Je s podivem, že za celou dobu existence tratě i továrny nebyla zřízena železniční zastávka Čenkov.
Martin Kubík


 

Právě přítomno: 185 hostů a žádný gestor